c S

Evropska komisija pričela s posvetovanjem o evropski solidarnostni enoti

06.02.2017 14:31 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Evropska komisija je danes začela javno posvetovanje o evropski solidarnostni enoti in k sodelovanju vabi mlade, učitelje, mladinske delavce in druge, da delijo svoje izkušnje. Njihova mnenja bodo upoštevali pri pripravi pravne podlage enote, so danes sporočili predstavniki izvršilnega organa EU.

Mladi, učitelji, mladinski delavci, organizacije, delodajalci in drugi deležniki so vabljeni, da ocenijo cilj evropske solidarnostne enote, pojasnijo razloge za svojo udeležbo, predstavijo dobre prakse in si pridobijo nove informacije ali smernice, piše v sporočilu Evropske komisije.

Komisija bo zbrana mnenja upoštevala pri pripravi samostojnega pravnega instrumenta, ki bo podlaga za delovanje evropske solidarnostne enote, sprejet pa naj bi bil v prvi polovici leta. Posvetovanje bo trajalo osem tednov.

Pobuda mladim, ki jo je Evropska komisija uvedla decembra lani, je namenjena mladim med 18. in 30. letom starosti, omogoča pa sodelovanje v različnih solidarnostnih dejavnostih, katerih cilj je reševanje težkih razmer po vsej EU.

Na ta način mladi pridobijo izkušnje, pomembna znanja in spretnosti na začetku svoje poklicne poti, hkrati pa promovirajo in krepijo solidarnost kot eno temeljnih vrednot EU, poudarjajo v Bruslju .

Od uvedbe se je v enoto prijavilo že preko 21.000 mladih, cilj Evropske komisije pa je, da bi ta do leta 2020 imela 100.000 članov.