c S

Za krepitev kompetenc podjetnosti v šolah na voljo 3,3 milijona evrov

06.02.2017 14:30 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za javni razpis za izbor operacij krepitev kompetence podjetnosti in spodbujanje prožnega prehajanja med izobraževanjem in okoljem v osnovnih šolah. Vrednost razpisa je 3,3 milijona evrov, od tega bo 2,6 milijona evrov prispeval evropski socialni sklad.

Kot so sporočili z vladne službe za razvoj, je namen javnega razpisa razviti, preizkusiti in implementirati model spodbujanja kompetence podjetnosti v osnovnih šolah, s katerim bi učencem omogočili prožnejši prehod med izobraževanjem in okoljem.

"Model stremi k opolnomočenju šolajočih z znanjem, jim zagotoviti čim več praktičnih izkušenj, jih naučiti, kako uporabiti pridobljeno znanje ter kako delovati proaktivno in samoiniciativno," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so še izpostavili, bodo učenci po koncu šolanja bolje opremljeni z znanjem, veščinami in spretnostmi, s katerimi bodo učinkoviteje vstopali na trg delovne sile kot samostojni posamezniki.

Mladi bodo krepili podjetnost in ustvarjalnost ter imeli možnosti za uresničitev konkretnih projektov ob partnerskem sodelovanju s šolo in okoljem, raziskovalnim sektorjem, socialnimi partnerji in z nevladnimi organizacijami.

Po pojasnilih vladne službe za razvoj in kohezijsko politiko bo v začetnem razvojnem delu poudarek predvsem na aktivnosti pilotiranja in preizkušanja, v fazi implementacije pa bolj na uvajanju uspešnih pristopov v vzgojno-izobraževalni sistem.