c S

Inštitut za računalništvo FERI z novo visoko zmogljivo računalniško opremo

03.02.2017 09:57 Maribor, 03. februarja (STA) - Na Inštitutu za računalništvo mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) sledijo trendom razvoja na področju masivnih podatkov in tako med drugim danes prirejajo posvet o izzivih na tem področju. Ob tej priložnosti bodo tudi dali v uporabo novo postajo za paralelno računanje, so sporočili s fakultete.

Izraz masivni podatki (Big Data) je danes vse popularnejši. Gre za podatke, ki so tako veliki in zapleteni, da tradicionalne aplikacije za obdelavo podatkov ne zadostujejo za njihovo obdelavo, pojasnjuje predstojnik Inštituta za računalništvo Marjan Mernik.

Običajno so masivni podatki okarakterizirani s "3V - Volume, Velocity, Variety". Torej ne gre samo za veliko količino podatkov (Volume), temveč se ti podatki spreminjajo, mnogokrat v realnem času (Velocity), in so na voljo v najrazličnejših kompleksnih strukturiranih in nestrukturiranih oblikah (Variety): tekst, zvok, slike, video. "Izzivi, ki jih pri tem srečujemo, so mnogovrstni: od analize, zajema, iskanja, shranjevanja, vizualizacije, poizvedovanja do zasebnosti informacij," je navedel.

V okviru njihovega inštituta deluje posebna programska skupina "Računalniški sistemi, metodologije in inteligentne storitve", ki naslavlja izzive pri obdelavi masivnih podatkov. Raziskovalci na tem področju dosegajo odlične uspehe. Tako se lahko Inštitut za računalništvo pohvali, da sta prestižni nagradi Danubius Young Scientist Award za leto 2015 in 2016 prejela prav njegova raziskovalca Domen Mongus in Aleš Zamuda, ki se ukvarjata z obdelavo masivnih podatkov.

"Za obdelavo masivnih podatkov pa potrebujemo tudi visoko zmogljivo računalniško opremo. Inštitut za računalništvo prav danes daje v uporabo novo postajo za paralelno računanje, opremljeno s štirimi NVIDIA Titan X Pascal in dvema procesnima enotama Intel Xeon E5-2683 v4, s čimer lahko doseže do 46 TFLOPS računske moči," je pojasnil Mernik.

Aktualno znanje na področju masivnih podatkov bodo prenesli tudi na študente. Zato so pri prenovi študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije, ki ga bodo začeli izvajati v študijskem letu 2017/18, vpeljali nove predmete Algoritmi analize masivnih podatkov, Algoritmi obdelave podatkov daljinskega zaznavanja, Postavitev in upravljanje računalniških oblakov, Vseprisotno računalništvo ter Paralelno in porazdeljeno računanje.