c S

Zaposlitveni sejem na Jesenicah vabi mlade v tehnične poklice

03.02.2017 09:56 Jesenice, 03. februarja (STA) - Jesenice se soočajo z visoko brezposelnostjo hkrati pa tamkajšnja podjetja ne najdejo dovolj strokovno usposobljenih tehničnih kadrov. Da bi mlade pritegnili v naravoslovne in tehnične smeri ter jim pokazali številne možnosti, danes pripravljajo zaposlitveni sejem, na katerem se bo predstavilo devet jeseniških podjetij.

Kot pravi direktor Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (Ragor) Stevo Ščavničar, se na Jesenicah soočajo s paradoksalno situacijo. "Na eni strani beležimo visoko brezposelnost, na drugi strani pa imamo hitro rastoča tehnološko napredna podjetja, ki v lokalnem okolju ne najdejo dovolj kadra, predvsem tehničnih, naravoslovnih in poklicnih usmeritev," je pojasnil.

"Vsak otrok mora slediti svojemu srcu, ko se odloča za poklic. To je ena najpomembnejših odločitev v življenju. Vendar je za dobro odločitev potrebno poznati kar največ možnosti, predvsem pa vedeti, kakšne so možnosti zaposlitve in kakšna so podjetja, ki jih nudijo," je izpostavil Ščavničar. Osnovni namen zaposlitvenega sejma je zato pokazati mladim, da obstajajo odlična podjetja in da dobrih delovnih mest v prihodnosti na Jesenicah ne bo manjkalo.

Dogodek, ki je sofinanciran s strani jeseniške občine v okviru javnega razpisa za mladinske projekte, poleg Ragorja organizirata Mladinski svet Jesenice in Plavž Coworking. Vsi učenci višjih razredov osnovnih šol, dijaki, študenti in brezposelni bodo v Kolpernu med 13. in 16. uro dobili vrsto informacij o možnostih nadaljnjega izobraževanja in zaposlitve.

Predstavila se bodo podjetja Sumida, KOV, Nirosteel, Hidria, TPJ, Damatech, Acroni in Elektrode ter Splošna bolnišnica Jesenice, ki v prihodnjih letih pričakujejo potrebo po novih kadrih. Udeleženci pa bodo lahko izvedeli vse o željah in pričakovanjih omenjenih podjetij.

Možnost samozaposlovanja bo predstavljena na stojnici Plavž Coworkinga in Ragorja, Mladinski Center Jesenice in Ljudska univerza Jesenice pa bosta udeležence informirala o njihovih programih, prek katerih lahko mladi pridobijo kompetence, ki jih danes zaposlovalci cenijo.

Bodoči študenti bodo lahko izvedeli tudi več o fakultetah in študijskih smereh, ki jih bodo predstavili študentje. Osnovnošolci pa bodo spoznali možnosti za nadaljnje šolanje na Gimnaziji Jesenice ali Srednji šoli Jesenice.