c S

Na posvetu o digitalizaciji govorili o prihajajočih spremembah

03.02.2017 09:33 Ljubljana, 02. februarja (STA) - Na današnjem posvetu o digitalizaciji in spremembah, ki jih prinaša, so po besedah direktorice Zbornice poslovno storitvenih dejavnosti (ZPSD) Majde Dobravc načeli vrsto vprašanj na to temo. Med drugim so poudarili pomen hitrega prilagajanja izobraževalnega sistema.

Spremembe, ki jih prinaša proces digitalizacije, so precejšnje. Vplivale bodo tako na poslovanje podjetij kot tudi na življenje nasploh, saj "ne gre zgolj za parcialne spremembe, ampak za nove poslovne in življenjske modele," je za STA pojasnila direktorica ZPSD Majda Dobravc.

Na dogodku so opozorili, da se bo moral izobraževalni sistem prilagoditi potrebam podjetij, ki bodo v prihodnosti potrebovala kadre z veliko več digitalnimi kompetencami. Vlada pa bo morala pomagati dvigovati digitalno pismenost med prebivalstvom in z raznimi podporami pomagati podjetjem, predvsem manjšim, da bodo lažje prebrodila fazo, ko bodo potrebna precejšnja vlaganja v napredek oz. informacijsko tehnologijo, je razpravo na posvetu povzela Dobravčeva.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je na današnjem dogodku, ki je bil prvi na tematiko digitalizacije in njenih sprememb, predstavil projekte vlade, ki bodo prinesli spremembe povezane z digitalizacijo na področju javne uprave. Minister, kot je pojasnila Dobravčeva, meni, da morajo tako javna uprava kot tudi podjetja skrbeti, da se čim bolj razvijajo digitalne kompetence. "Te bi izboljšale poslovanje podjetij in prinesle boljše rezultate ter boljše življenje za vse," je še pojasnila.

Čeprav je digitalizacija precej več kot samo informacijska tehnologija, se po besedah Dobravčeve še vedno otepa vrste stereotipov, negativnih mnenj in predsodkov: "Usposobiti se moramo, krepiti znanja, prinesti izkušnje iz tujine in združevati znanja iz različnih področij, da bomo skupaj prišli do čim boljših rezultatov tako pri nas kot širše v tujini."

Svetovalno podjetje A. T. Kearney je iz ankete o stanju digitalizacije v Sloveniji ugotovilo, da 85 odstotkov slovenskih menedžerjev digitalizacijo že umešča med točke v svojem strateškem programu, vendar pa se postavlja vprašanje, ali je to veliko ali malo. "Pričakovanja pa so, da se bo ta odstotek v prihodnjih letih večal," je dodala Dobravčeva.