c S

Zaživel je projekt medgeneracijskega povezovanja Skupna točka

02.02.2017 15:07 Ljubljana, 02. februarja (STA) - Zveza prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje je skupaj s Slovensko filantropijo vzpostavila večgeneracijski center Skupna točka, namenjen tako medgeneracijskemu kot medkulturnemu povezovanju. Center, ki deluje že od začetka leta, uradno pa se je odprl danes, ustvarja prostor za druženje in spodbuja socialno vključevanje vseh ljudi.

Predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin je na današnjem odprtju poudarila, da je Skupna točka prostor, namenjen čisto vsem ljudem, ki potrebujejo ali si želijo druženja. Po njenem prepričanju je namreč krepitev podporne socialne mreže izjemno pomembna.

"Tu se srečujejo otroci, dedki, babice, starši, torej tako mladi kot starejši, ki imajo ogromno znanja in izkušenj, da jih lahko podajo mladim generacijam," je dejala Ogulinova. Ugotavlja, da tudi veliko osamljenih ljudi potrebuje podporo sočloveka.

Projekt bo z raznolikimi podpornimi vsebinami in širokim naborom različnih aktivnosti, pri katerih računajo na pomoč prostovoljcev, krepil tudi samopodobo posameznikov iz najranljivejših skupin ter popestril njihovo življenje. K njim so tako med drugim vabljeni tudi migranti. "Oni ne prosijo za denar, prosijo pa za socialno vključevanje," je ob tem poudarila Ogulinova.

K temu veliko pripomorejo že preprosta druženja ob kavi in čaju, ponujajo pa tudi varstvo otrok, učno pomoč šolarjem in dijakom ter telovadbo. Potekale bodo tudi številne brezplačne pogovorne, gledališke, slaščičarske, mizarske, arhitekturne, računalniške delavnice, pa tudi delavnice za lažje usklajevanje družinskega življenja in delavnice kreativnega pisanja.

Programe in vsebine zveza in Slovenska filantropija ustvarjata tako ob podpori Mestne občine Ljubljana kot občin Grosuplje, Vrhnika in Logatec, kjer prav tako potekajo aktivnosti. So del razvejane mreže lokacij Skupne točke, projekt pa sofinancirata ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je na odprtju poudarila, da je večgeneracijski center Skupna točka del izbranih projektov iz razpisa za vzpostavitev 15 večgeneracijskih centrov. Nekateri že delujejo, drugi pa se bodo po zagotovitvah ministrice vzpostavili zelo hitro, že v naslednjih tednih.

Sredi februarja naj bi se tako odprl večgeneracijski center pod okriljem Javnega zavoda Cene Štupar, ki bo s Skupno točko okrepil socialno vključevanje v Osrednji Sloveniji. Eden izmed izmed ciljev razpisa, kot je poudarila Kopač Mrakova, je sicer enakomerna geografska razpršenost centrov po Sloveniji.

Vsi projekti imajo za izvajanje različnih preventivnih programov socialne vključenosti v petih letih na voljo skupno 8,6 milijona evrov.