c S

Po raziskavi Guesss slovenski študenti manj motivirani

02.02.2017 09:05 Ljubljana, 02. februarja (STA) - Slovenski študenti so v primerjavi s kolegi iz sveta nekoliko manj podjetniško motivirani, kažejo izsledki raziskave Guesss, ki jo v Sloveniji izvaja Fakulteta za podjetništvo Gea College. Takoj po koncu študija v Sloveniji ustanovitev podjetja načrtuje nekaj manj kot 21 odstotkov mladih, v tujini pa se jih za to odloči skoraj 22 odstotkov.

Med podjetno najbolj perspektivnimi so študenti iz Srednje in Južne Amerike, nekoliko manj pa študenti iz Nemčije in Japonske, ugotavlja mednarodna raziskava Guesss, ki jo v Sloveniji izvaja Gea College.

Po mnenju predavatelja na omenjeni fakulteti Mitje Jeraja gre razloge za manjšo podjetniško motiviranost slovenskih študentov iskati v splošni situaciji v slovenski državi. "Mladi v Sloveniji zaradi razmeroma nizkega standarda in razširjenosti prekarnih oblik zaposlitve rekordno dolgo živijo pri starših in se tudi pozneje osamosvojijo. To niso ravno okoliščine, ki bi spodbudno vplivale na odločitev za samostojno podjetniško pot," meni Jeraj.

Raziskava je med drugim pokazala, da ima v primerjavi s Slovenijo v povprečju več tujih študentov lastno podjetje. V Sloveniji ima lastno podjetje 6,8 odstotka študentov, povprečje držav, ki so sodelovale v raziskavi, pa je 8,8 odstotka.

"V primerjavi z drugimi državami je v slovenskem prostoru tudi manj študentov, katerih starši podjetniško tradicijo prenašajo na svoje otroke," so v sporočilu za javnost zapisali na Gea College. Vzrok za to na fakulteti pripisujejo dejstvu, da je podjetništvo kot družbeno sprejemljiv koncept v Sloveniji prisoten šele od osamosvojitve.

Fakulteta je v mednarodnem raziskovalnem projektu, ki ga vodi švicarski raziskovalni inštitut univerze v St. Gallenu, sodelovala drugič, vanjo pa je bilo vključenih 1031 slovenskih študentov različnih študijskih programov javnih univerz in zasebnih fakultet.

Tokrat je bilo v raziskavi sodelovalo rekordnih 51 držav in več kot 200.000 študentov z vsega sveta, od tega največ iz Nemčije, kjer je sodelovalo kar 21.000 mladih.