c S

Koalicijski poslanci za reševanje vprašanja šolskih ekskurzij v sistemskem zakonu

01.02.2017 15:46 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Odbor DZ za gospodarstvo je danes z devetimi glasovi za in šestimi proti presodil, da je predlog NSi glede novele zakona o spodbujanju razvoja turizma, ki se nanaša na organizacijo šolskih ekskurzij in podobnih izletov, neprimeren za nadaljnjo obravnavo. Koalicijski poslanci so vztrajali, da se to vprašanje reši v sistemskem zakonu.

Skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Ljudmilo Novak (NSi) je vložila predlog novele, ki so jo v NSi z dopolnilom še nekoliko prilagodili glede na dosedanje pripombe. Tako so predlagali, naj se v zakon o spodbujanju razvoja turizma zapiše, da storitve iz zakona - na primer izleti in ekskurzije -, ki so "občasno izvedene na nepridobitni osnovi samo za zaključene skupine", ne štejejo za turistični aranžma.

Pred časom so namreč v javnosti odmevali primeri šol, ki so jih na tržnem inšpektoratu oglobili zaradi izvajanja izobraževalnih ekskurzij v lastni režiji, saj bi v skladu z zakonom šole to morale prepustiti turističnim agencijam. Podobna je zgodba z različnimi izleti upokojenskih ali gasilskih društev, je danes opozoril Matej Tonin (NSi).

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je sicer zelo podobno rešitev, kot jo predlaga NSi, vključilo v osnutek novega zakona o spodbujanju razvoja turizma. Zato po besedah državne sekretarke na tem ministrstvu Eve Štravs Podlogar predloga NSi ne podpirajo.

Na vladno stran so stopili tudi koalicijski poslanci, ki so opoziciji med drugim očitali, da skuša v politični tekmi prehitevati vlado. "Kopirate vladni zakon in terjate, da je sprejet, preden je zaključena javna razprava," je med drugim dejala Vojka Šergan (SMC).

Opozicijski poslanci so na drugi strani izpostavljali predvsem, da je do usklajenega novega zakona o spodbujanju razvoja turizma še dolga pot, v tem času pa so šole, društva in druge organizacije prepuščeni negotovosti. Prav tako so bili prepričani, da koalicija zlorablja parlamentarni postopek, saj predloge opozicije razglaša za neprimerne za nadaljnjo obravnavo, čeprav nanje nima nobenih vsebinskih pripomb.

Na pobudo Marka Ferluge (SMC) je nato odbor vendarle glasoval o predlogu sklepa, da je predlog novele neprimeren za nadaljnjo obravnavo, in ga sprejel.