c S

Vlada določila predmete skupnih javnih naročil za leto 2017

01.02.2017 15:33 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Vlada je danes sprejela sklep, kaj bodo predmeti skupnih javnih naročil za leto 2017. Ti se med drugim nanašajo na nakupe s področja zdravstva in nakup goriva, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Predmeti skupnih naročil so po sklepu vlade nakup materiala za respiratorno terapijo, interventno kardiologijo in interventno radiologijo. Zavezanci za ta naročila so bolnišnice, katerih ustanoviteljica je država. Vlada je naročila ministrstvu za zdravje, da sodeluje pri pripravi in izvedbi vsebinskega dela postopka za oddajo skupnega javnega naročila.

Ministrstva, organi v sestavi ministrstev ter vladne službe in upravne enote pa so zavezanci za preostale predmete skupnih javnih naročil. Gre za nakup motornih vozil razen specialnih vozil in vozil po posebnem naročilu ter za izvajanje protokolarnih fotografskih storitev v Sloveniji in tujini.

Poleg tega so med preostalimi predmeti skupnih javnih naročil tudi dobava električne energije iz obnovljivih virov energije ali v soproizvodnji električne energije z visokim izkoristkom za potrebe upravnih organov države in dobava zemeljskega plina.

Nadalje gre za nakup goriva na bencinskih servisih, pri čemer vlada omenja neosvinčeni motorni bencin super, dizelsko gorivo in avtoplin, ter nakup določenih izdelkov za nego in vzdrževanje vozil in osnovnih nadomestnih delov na bencinskih servisih dobaviteljev v Sloveniji. V postopku skupnega javnega naročila bodo tudi dobava ekstra lahkega kurilnega olja za potrebe organov države in dobava utekočinjenih naftnih plinov propan in butan-propan.

V letu 2015 je bilo prvič predvideno izvajanje skupnih javnih naročil v zdravstvu za bolnišnice in druge javne zdravstvene zavode, katerih ustanoviteljica je država. Dosedanje izkušnje so pokazale, da je oddaja predmetnih naročil kot skupnih javnih naročil smiselna tudi v prihodnje, saj je glede na ekonomijo obsega v primerjavi z oddajo tovrstnega naročila posamičnih naročnikov pričakovati prihranek proračunskih sredstev, so še navedli v uradu vlade.