c S

Vlada namenila 20.000 evrov za zagovornike otrok

31.01.2017 17:01 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Vlada je sklenila, da se pilotni projekt Zagovornik - glas otroka, ki ga izvaja Varuh človekovih pravic, podaljša do konca leta 2017. Tako so na današnji seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve v dokončni obravnavi sprejeli sklep, po katerem so za izvajanje projekta namenili 20.000 evrov.

Sredstva bodo prerazporedili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vlada je projekt podaljšala v skladu s priporočilom, ki ga je državni zbor sprejel leta 2013, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Že od septembra 2005 deluje iniciativna delovna skupina strokovnjakov - predstavnikov Varuha človekovih pravic, vladnih, nevladnih organizacij in otrok - ki si prizadeva okrepiti otroke in mladostnike v zadevah, ki se jih tičejo (v primerih, ko starši ne zmorejo ali ne morejo sodelovati - kolizija interesov).

V letu 2008 je iniciativna skupina strokovnjakov začela pilotski projekt, v katerem so usposobili in izobrazili prve zagovornike otrok. Zagovorništvo je funkcija zastopanja, ki pomeni govoriti za drugega oziroma govoriti v njegovo korist. Temeljna naloga zagovornika je opolnomočenje otroka, kar pomeni, da otrok končno nastopa v vlogi subjekta v polnem pomenu besede, torej z vsemi pravicami, ki mu pripadajo. "Ne govori o tem, kaj je najboljše za otroka, ampak omogoča, da je otrok obveščen o stvareh, ki se tičejo njegovega življenja in o njih lahko izrazi svoje mnenje. Na ta način ga ščiti pred zlorabo in slabo prakso," o zagovorništvu piše na spletni strani Varuha človekovih pravic.

Ob tem dodajajo, da so namreč prepogoste situacije, ko se v različnih postopkih sprejema za otroka pomembne odločitve brez njegove vključitve, ko se otroka ne sliši. "Takšna ignoranca otroka ne sme biti sprejemljiva in jo je nujno treba prekiniti," so ob tem zapisali na spletni strani.

Državni sekretar z ministrstva za pravosodje Darko Stare in namestnik varuhinje Tone Dolčič sta septembra sicer napovedala spremembe zakona o varuhu človekovih pravic, s katerim bi opredelili tudi pogoje in status zagovornika otrokovih pravic. Kot je takrat dejal Dolčič, so v okviru pilotnega projekta v postopkih postavili zagovornika več kot 550 otrokom.