c S

Na mariborski medicinski fakulteti napovedujejo študij klinične farmacije

30.01.2017 08:31 Maribor, 29. januarja (STA) - Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru se pospešeno pripravlja na uvedbo novega dodiplomskega študijskega programa klinična farmacija. Na študij stomatologije pa bo treba še malo počakati, je za STA povedal dekan fakultete Ivan Krajnc.

"Pri uvajanju novih programov smo najdlje prišli pri programu klinična farmacija, ki bo zaživel na fakulteti v kakšnih dveh letih. Sedaj se vsi materiali kontrolirajo in pregledujejo. Še v tem letu bo šla zadeva na Nacionalno agencijo RS za kakovost v visokem šolstvu in če bo ta dala zeleno luč, lahko razpišemo program klinična farmacija že za prihodnje ali študijsko leto 2019/2020," je pojasnil dekan.

"Maribor torej ne bo imel svoje farmacevtske fakultete, ampak bo farmacevtska fakulteta znotraj medicinske fakultete, kot oddelek, kot je to urejeno tudi ponekod po svetu," je dodal.

Napovedi o skorajšnjem začetku študija stomatologije na tej fakulteti pa so se izkazale za preuranjene. Po besedah Krajnca si fakulteta želi vpeljati tudi ta študijski program, a imajo težave s pridobivanjem profesorjev. "V generacijah mariborskih stomatologov imamo samo eno z doktoratom znanosti. Ta bo tudi dosegla habilitacijo v kakšnem letu dni za docenta, ostalih pa ni," je pojasnil.

Trenutno na mariborski medicinski fakulteti izvajajo študij splošne medicine. Usmeritve v posamezne specialnosti so možne šele na podiplomski ravni, kjer je na voljo študij medicinske tehnologije, na katerega se vpisujejo tudi stomatologi in farmacevti. Nanj je trenutno vpisanih osem zobozdravnikov, za katere upajo, da bodo nekoč prišli do doktorata in posledično do možnosti, da predavajo na fakulteti.

Po ocenah Krajnca je na dodiplomski študij stomatologije v Mariboru mogoče računati šele v kakšnih štirih letih. S Stomatološke fakultete Univerze v Ouluju na Finskem so sicer že dobili v dar okoli 50 simulatorjev za študij dentalne medicine, ki naj bi jih v Maribor dostavili v marcu letos.

V prihodnosti bi po besedah Krajnca želeli uvesti še dodiplomski študij splošne medicine v tujem jeziku. Vsi trije omenjeni dodatni študijski programi bodo plačljivi. "Tisti, ki se bo vpisal, bo torej moral plačati šolnino," je povedal.

Napovedano uvedbo študija stomatologije še posebej pozdravljajo v mariborskem zdravstvenem domu, kjer še posebej manjka oralnih kirurgov. Kot je nedavno pojasnil direktor Jernej Završnik, je prvostopenjski študij dentalne medicine v Mariboru nekoč že obstajal. Leta 1960 je bila ustanovljena Višja stomatološka šola v Mariboru, ki je bila leta 1969 ukinjena in odtlej se je mogoče za zobozdravnika šolati le v Ljubljani.

Prvi zametki študija medicine v Mariboru so bili torej prav na področju zobozdravstva. Mariborska medicinska fakulteta je prve študente vpisala v študijskem letu 2004/2005, doslej pa se je na njej izobrazilo več kot 500 zdravnikov.