c S

Visokošolski zavodi še rešujejo posamezne zaplete pri starih diplomah

27.01.2017 16:30 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Januarska seja DZ se danes končuje s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Miru Cerarju in ministrom. Poslanke in poslanci so vprašanja namenili ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc in šolski ministrici Maji Makovec Brenčič. Slednja je pojasnila, kako se rešujejo posamezni zapleti pri končanju predbolonjskih visokošolskih programov.

Poslanec ZL Miha Kordiš je ministrico Makovec Brenčičevo povprašal o problematiki prehodov s starih predbolonjskih programov na bolonjske oz. kako so se spoprijeli s posameznimi primeri, ko zaradi napak na fakultetah nekateri posamezniki niso uspeli končati študija, zdaj pa od njih zahtevajo diplomiranje najprej na prvi bolonjski stopnji in opravljanje diferencialnih izpitov za dokončanje druge bolonjske stopnje, čeprav so na starem programu končali vse obveznosti.

Makovec Brenčičeva je poudarila, da so študenti imeli več let čas in so vedeli, da je skrajni rok za dokončanje starih študijskih programov 30. september 2016. Ob tem je potrdila, da so dobili nekaj pritožb, a so primere odstopili visokošolskim zavodom, ki morajo odgovoriti in pojasniti, zakaj ni prišlo do določenega postopka.

Kordiš je ministrico ob tem pozval, naj "vzame v roke" visokošolske zavode, "saj vemo, kako birokracija tam dela, da je tam tudi kupčkanje, fakultetni bizniz, ni pa prav, da v tem procesu nastradajo študenti".

V koalicijski pogodbi je med ukrepi naštetih šest ukrepov s področja zdravstva, a še noben izmed njih ni bil uresničen, pa je ugotovila poslanka SDS Nada Brinovšek. Ministrico Kolar Celarčevo je vprašala, katere zakonske predloge namerava v parlamentarno proceduro vložiti v letošnjem letu ter kdaj bodo pripravljeni trije zakoni iz normativnega programa dela vlade za letošnje leto: zakon o zdravstveni dejavnosti, zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakon o dolgotrajni oskrbi.

Kolar Celarčeva je pojasnila, da normativni program vključuje samo tri prioritete ministrstva za zdravje za letošnje leto, dejansko pa na ministrstvu pripravljajo tudi drugo sistemsko zakonodajo. Kot je naštela, je že sprejet zakon o lekarniški dejavnosti, DZ pa bo prihodnji teden obravnaval nov zakon o omejevanju porabe tobačnih in povezanih izdelkov.

Poleg tega se je koalicija že seznanila z novim zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bo šel v javno razpravo predvidoma 1. februarja. Ob tem je Kolar Celarčeva priznala, da "že predolgo" poteka usklajevanje novele zakona o zdravstveni dejavnosti, februarja pa gre zakon na vlado.

Novela zakona o pacientovih pravicah gre februarja v medresorsko usklajevanje, marca na vlado. Novi zakon o kakovosti in varnosti v zdravstvu, če ne bo zapletov, pa bo v obravnavi v prvi polovici leta, je napovedala ministrica. Glede zakona o dolgotrajni oskrbi pa je pojasnila, da aktivnosti intenzivno potekajo, zakon naj bi šel v javno razpravo aprila letos.