c S

V javni razpravi noveli zakona o skupnosti študentov in o strokovnih naslovih

26.01.2017 15:35 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v sredo v javno razpravo posredovalo predlog novel zakonov o skupnosti študentov in o strokovnih in znanstvenih naslovih. Oba zakona sta objavljena na e-demokraciji, rok za posredovanje pripomb pa je 9. februar za prvi zakon in 1. februar za drugi zakon.

Novela zakona o skupnosti študentov, ki jo je pripravila delovna skupina sveta vlade za študentska vprašanja decembra lani, predvideva nadzor računskega sodišča nad študentskimi organizacijami, jih zavezuje k posredovanju informacij javnega značaja, spoštovanju določil zakona o javnem naročanju ter zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Pozivi k zakonodajnim spremembam so prišli iz Študentskega društva Iskra lani spomladi. Prvotni predlog so poslanci oktobra lani v državnem zboru zavrnili in pozvali ministrstvo za izobraževanje, naj skupaj s širšo študentsko javnostjo pripravi predlog novega zakona. Tako je delovna skupina, v kateri so sodelovali predstavniki Študentske organizacije Slovenije, društva Iskra, študentskih svetov, samostojnih zavodov, finančnega ministrstva in ministrstva za delo ter rektorske konference, pod okriljem ministrstva za izobraževanje pripravila skupen predlog, ki bo uredil delovanje študentskih organizacij in izrecno zapisal nekatere prakse nadzora.

Poleg tega novela ureja področje študentskega organiziranja na višješolskih institucijah in postopke volitev v predstavniška telesa ter omejuje financiranje volilnih kampanj. Dodana je bila tudi klavzula, ki bo pravnomočno obsojenim za naklepno kaznivo dejanje prepovedala vodstveni ali nadzorni položaj.

Novela po besedah šolske ministrice Maje Makovec Brenčič prinaša številne novosti, po katerih bo delovanje študentskih organizacij bolj transparentno, rešitve pa bodo pomenile tudi večji nadzor nad porabo javnega denarja. Pripombe na zakon zbirajo do 9. februarja.

Novela zakona o strokovnih in znanstvenih naslovih med drugim predvideva tudi globe za prekrške, in sicer od 40 do 2000 evrov. Tako se z globo 500 evrov kaznuje posameznik, če uporabi strokovni oz. znanstveni naslov ali naziv strokovne izobrazbe, ki si ga ni pridobil. Rok za posredovanje pripomb je v tem primeru 1. februar.