c S

Sodišče razveljavilo začasne odredbe glede sodelavcev ZRS

26.01.2017 15:33 Koper, 26. januarja (STA) - Koprsko delovno sodišče je razveljavilo v oktobru izdane začasne odredbe glede 12 zaposlenih na Znanstveno raziskovalnem središču (ZRS), ki so vložili tožbe proti Univerzi na Primorskem (UP), so danes sporočili z omenjene univerze. S tem je sodišče po njihovem potrdilo veljavnost že podpisanih raziskovalnih pogodb.

V procesu razdruževanja ZRS, ki je medtem izstopil z univerze in postal javni raziskovalni zavod, je ob začetku študijskega leta 12 sodelavcev ZRS, sicer predavateljev na UP, dobilo odpovedi pogodb o zaposlitvi.

Na univerzi so tedaj pojasnili, da odhajajoči delavci ZRS ne morejo istočasno imeti sklenjenih pogodb v na novo ustanovljenem raziskovalnem zavodu in na univerzi. Omenjenim 12 zaposlenim na ZRS so tako ponudili odpoved delovnega razmerja v delu pogodb, ki se nanaša na pedagoško zaposlitev, a jim hkrati ponudili zaposlitev za raziskovalno delo v enakem obsegu.

Delovno sodišče je oktobra izdalo začasne odredbe, po katerih je morala univerza odpuščenim profesorjem omogočiti pedagoško delo, kot so ga opravljali pred odpovedjo pogodbe. Zoper odredbe je UP nato podala pisne ugovore.

Kot so danes sporočili z UP, je delovno sodišče zdaj razveljavilo v oktobru izdane začasne odredbe in s tem razsodilo, da so podpisane raziskovalne pogodbe za nedoločen čas veljavne.

Na univerzi so ob tem spomnili, da je omenjenih 12 zaposlenih pred meseci na univerzi podpisalo raziskovalne pogodbe za nedoločen čas in nato proti UP vložilo tožbe, pri čemer so zahtevali, da kljub prenosu zaposlitve na novi raziskovalni zavod ohranijo še pedagoško zaposlitev na UP.

"Sodišče je z razveljavitvijo začasnih odredb razsodilo, da so podpisane raziskovalne pogodbe veljavne. S tem za pobudnike izstopa Znanstveno raziskovalnega središča iz UP odpade možnost vzporednega zaslužka na UP," so še dodal na univerzi.