c S

Objavljen razpis štipendij za deficitarne poklice

26.01.2017 13:05 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je danes objavil razpis za pridobitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2017/2018. Sklad bo podelil tisoč štipendij za deficitarne poklice v višini 100 evrov mesečno, vlogo bo možno oddati od 15. junija do 20. septembra, so objavili na spletnih straneh ministrstva.

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Cilj je zagotoviti ustrezno število mladih z znanji, potrebnimi za obstoj in razvoj posameznih gospodarskih panog.

Štipendijo bodo lahko pridobili dijaki prvih letnikov izobraževalnih programov srednjega poklicnega izobraževanja in s tem pridobili višjo izobrazbo od že pridobljene.

Izobraževali se bodo za poklice kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar- polagalec keramičnih oblog, gozdar in dimnikar.

Dijaki na narodno mešanih območjih pa se bodo lahko vpisali v dvojezične izobraževalne programe za poklice, kot so ekonomski tehnik, ki se izvaja v italijanskem jeziku, in mehatronik operater, strojni ter kemijski tehnik, ki se izvajajo v madžarskem jeziku.

Če bo sklad prejel več vlog, kot je na voljo sredstev, bodo vloge razvrščali na podlagi višje povprečne ocene v zaključnem razredu osnovne šole in višje povprečne ocene izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole.

Sicer pa prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka, prav tako ne vpliva na višino plačila dohodnine. Dijak lahko istočasno prejema državno štipendijo in štipendijo za deficitarne poklice.

Če dijak ponavlja isti letnik oz. ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik, lahko štipendijsko razmerje miruje, vendar ne več kot eno leto.

Sredstva za štipendije bodo zagotovljena iz Evropskega socialnega sklada in proračunskega sklada ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in sicer v višini 3,6 milijona evrov.