c S

Z otvoritveno konferenco v Mariboru zagnali projekt Delat grem!

25.01.2017 13:00 Maribor, 25. januarja (STA) - Mladinski kulturni center (MKC) Maribor je danes pripravil otvoritveno konferenco v okviru evropsko podprtega projekta Delat grem! Z njim želijo prispevati k pridobivanju in prepoznavanju kompetenc v mladinskem delu, vključevanju migrantov v projektne aktivnosti, preučiti stanje mladih na trgu dela ter predstaviti nekaj primerov dobrih praks.

Uvodnega dela se je udeležil tudi mariborski podžupan Saša Pelko, ki je poudaril, da se na mestni občini zavedajo dejstva, da je zaposljivost mladih v Mariboru celo večji problem kot že tako visoka 18-odstotna splošna brezposelnost. Vse udeležence je povabil tudi na petkov karierni sejem, ob tem pa je vesel, da je mladinskemu centru uspelo v ta namen prejeti tudi evropski denar.

Projekt, ki bo potekal pod okriljem MKC Maribor, bo mladim ponudil sklope različnih usposabljanj, skozi katera bodo krepili različna znanja in kompetence ter tako povečali možnosti za svojo zaposljivost. Že prejšnji teden so v Kulturnem inkubatorju na Koroški cesti izvedli krajšo predstavitev projekta in uvodno usposabljanje na temo Kdo sem, kam grem in kaj je moja pot.

Na voljo bodo usposabljanja s področja osebne rasti in asertivnosti, pa tudi praktična usposabljanja, vezana na razvoj idej, ki jih imajo mladi, srečanj s potencialnimi delodajalci ter možnosti opravljanja usposabljanj pri različnih delodajalcih.

Večino usposabljanj bodo izvedli v Mariboru, del aktivnosti pa tudi v Lendavi v prostorih Mladinskega sveta Lendava. Ta je prav tako partner okoli 200.000 evrov vrednega evropsko podprtega projekta, katerega cilj je zaposliti vsaj 20 brezposelnih mladih. Projekt bo razdeljen na tri vsebinske sklope, ki so jih poimenovali Knjižnica znanj, Banka povezovanj ter Razvijanje mladih sanj.

Prvi bo udeležencem ponudil seznanitev z mednarodno metodo žive knjižnice, ki bo tokrat uporabljena v namen zaposlovanja, udeleženci pa bodo imeli priložnost spoznati delo pri različnih delodajalcih, ki bodo sodelovali v sklopu projekta. Banka povezovanj bo udeležencem ponudila kakovostna usposabljanja s področja projektnega dela, možnost razvoja lastnih idej ter priložnost spoznati delo pri različnih delodajalcih.

V okviru sklopa Razvijanje mladih sanj bodo potekala tedenska usposabljanja, ki bodo mladim ponudila konkretna praktična znanja o tem, kakšne kompetence in orodja potrebujejo za vstop na trg dela, ter delavnice, ki jim bodo omogočile različna usposabljanja s področja kreativnih in kulturnih industrij.