c S

Ptujčane čakajo dražji vrtec in komunalne storitve

24.01.2017 07:54 Ptuj, 23. januarja (STA) - Ptujski mestni svetniki so danes po vroči razpravi potrdili za dobrih pet odstotkov višje cene vrtca, ki se tako spreminjajo prvič po letu 2015. Bolj usklajen je bil mestni svet pri dvigu cen komunalnih storitev na področju odlaganja odpadkov ter odvajanja in čiščenja odpadnih voda. Ptujčani bodo tako prejeli za okoli štiri evre višje položnice.

Svetniki so komunalne cene povišali brez posebne razprave, za nekaj manj kot en evro so višje cene čiščenja odpadnih voda, za okoli tri evre pa se bo dvignilo odlaganje odpadkov. Kot je pojasnil župan Miran Senčar, je do dviga slednjega prišlo zaradi vključitve finančnega jamstva za okoljevarstveno dovoljenje, ki ga morajo obdržati, potem ko se je mestni svet načelno odločil, da bodo nadaljevali s projektom centra za zbiranje odpadkov na Gajkah.

Precej bolj burna pa je bila skoraj uro in pol dolga razprava o dvigu cen vrtca, kjer je bilo sicer vsem jasno, da bo do podražitve moralo priti, če želijo obdržati likvidno poslovanje Vrtca Ptuj, a je prišlo do nesoglasij glede višine dviga. Mestna uprava je prepričana, da je za normalno poslovanje dovolj 5,1-odstotni dvig cen, medtem ko je uprava vrtca predlagala skoraj trikrat višjo podražitev.

Vroči razpravi bi se dalo izogniti, če bi na sejo povabili tudi odhajajočo ravnateljico Boženo Bratuž in bi ta pojasnila njihovo stališče. Vendar pa se je z njo pred sejo sestal podžupan Gorazd Orešek, z županom Senčarjem sta namreč tudi v sodnem sporu, ki je zagotavljal, da je Bratuževa podprla njihov predlog.

Da temu ni tako, so zatrjevali predvsem svetniki iz vrst liste nekdanjega župana Štefana Čelana in SD, ki so skupaj napovedali vložitev dopolnila, s katerim bi glasovali tudi o predlaganem dvigu cen s strani vrtca. Ko so se že sestali, da bi sestavili svoj predlog, so ugotovili, da to ne bo šlo brez nekaterih pomembnih podatkov, Bratuževa pa je bila tudi zasedena s sejo sveta zavoda vrtca, na kateri so se predstavljali kandidati za novega ravnatelja.

Ker bi bila najslabša današnja rešitev, da ne bi sprejeli nikakršne spremembe cen, kar bi ogrozilo poslovanje vrtca, so na koncu vseeno sprejeli predlog občinske uprave, a z zavezo, da bo ta v dveh mesecih poskrbela za izdelavo zunanje analize poslovanja vrtca in če se bo izkazalo, da je nujno še dodatno dvigniti cene, bodo to tudi storili.

Senčar je sicer prepričan, da dodatna podražitev ne bo potrebna, zavrnil je tudi mnenje, da bi bil vrtec na robu likvidnosti, saj občinska uprava dnevno spremlja njihovo poslovanja in doslej težav ni bilo opaziti. Vendar se jim je predlog za 15-odstotni dvig cen zdel že na oko previsok, zato so že naredili analizo in iz predloga izvzeli tiste stroške, ki tja po veljavni metodologiji ne sodijo.

"Gre recimo za prispevke za lokalno akcijsko skupino proti drogam, stroški počitniške hiške, pravnih svetovanj in še nekaj podobnih stvari," je pojasnil Senčar. Njegov podžupan je še dodal, da se niso dotikali plač zaposlenih, prav tako je kot nekorektno zavajanje zavrnil očitke, da je za tri obroke otroka v vrtcu namenjenih le 1,47 evra, in zagotovil, da bo sredstev za pripravo kakovostne prehrane v vrtcu dovolj, kot je to bilo že do zdaj.

Za svetnico SD Nuško Gajšek pa je dejstvo, da je šla občina v sprejem cen mimo zavoda, svojevrsten presedan, še posebej ker je skozi vso razpravo na odborih vselej obstajal kanček dvoma, da gre za realno ceno. "Varčevanje gre očitno na račun otrok, saj se ogromen prihranek dela na živilih in ne verjamem, da to ne bo vplivalo na kakovost prehrane," je dodala Gajškova.