c S

Žužemberčani načrtujejo nov otroški vrtec

23.01.2017 09:06 Žužemberk, 22. januarja (STA) - V Občini Žužemberk so pred kratkim dobili izdelano idejno zasnovo za gradnjo novega otroškega vrtca, s katerim želijo nadomestiti leta 1976 zgrajeno, večkrat dograjeno, prenavljano in dotrajano montažno stavbo. Naložba naj bi brez davka znašala približno 1,6 milijona evrov, pokrili pa naj bi jo z državnim, občinskim in denarjem Eko sklada.

Žužemberški župan Franc Škufca je za STA povedal, da nameravajo zdajšnjo zastarelo in energetsko močno potratno montažno stavbo osrednjega žužemberškega otroškega vrtca nadomestiti s sodobno zasnovano energetsko varčno gradnjo, financiranje naložbe pa naj bi bilo razdeljeno na približno tretjine.

Z gradnjo, ki naj bi trajala predvidoma devet mesecev in so jo na občini uvrstili med prednostne naloge, naj bi začeli prihodnje leto in jo takrat tudi končali.

Zdajšnji štirioddelčni vrtec nameravajo nadomestiti z dvonadstropno zgradbo s približno 1.500 kvadratnimi metri in devetimi oddelki. Glede ogrevanja pa razmišljajo, da bi se povezali z bližnjim zdravstvenim domom.

Novi otroški vrtec naj bi razpolagal tudi z večjimi zunanjimi igralnimi površinami, ki jih je občina zagotovila z dokupom dela sosednjega zemljišča.

Glede delovanja vrtca med gradnjo novega na žužemberški občini razmišljajo o začasnih nadomestnih prostorih, pri čemer bi se, če bi bilo treba, zatekli tudi k posebej prilagojenim zabojnikom, je dodal župan.

Vrtec Žužemberk, v katerega je v tekočem šolskem letu vpisanih skupaj 200 otrok, sicer sestavljajo štiri enote, osrednjo žužemberško pa obiskuje 45 otrok.

Sicer pa v žužemberški občini načrtujejo tudi energetsko sanacijo vseh petih osnovnih šol, kar naj bi jih stalo približno milijon evrov. Pri omenjenem projektu pa se nameravajo zateči k javno-zasebnemu partnerstvu, je še povedal Škufca.