c S

Irska socialna franšiza Recosi odslej tudi v Sloveniji

19.01.2017 13:18 Slovenska Bistrica, 19. januarja (STA) - V Slovenski Bistrici je danes vrata odprla slovenska franšiza irskega socialnega podjetja Recosi, ki se ukvarja s profesionalno obnovo rabljene računalniške opreme. To bodo po besedah direktorice Katje Zajko ponudili neprofitnim organizacijam, šolam in drugim, ki si ne morejo privoščiti nove opreme.

Zajkova je dodala, da nameravajo v naslednjih dveh do treh letih zaposliti okoli deset do 15 ljudi, od katerih bo vsaj tretjina takih, ki so dolgotrajno brezposelni in mladi iskalci prve zaposlitve. Njihovi načrti so povezani s širitvijo poslov v sosednje države, najprej v Italijo, pozneje pa tudi v države nekdanje Jugoslavije.

Recosi ima sicer sedež na Irskem, kjer deluje od leta 2014, Zajkova pa je bila ena od treh njegovih soustanoviteljic. "Naša vizija je postati vodilna globalna socialna franšiza na tem področju, ki bo zagotavljala delovna mesta težje zaposljivim osebam," je dejala. V prihodnosti si želi širšega družbenega, ekonomskega in okoljskega vpliva, ne samo na lokalni, pač pa tudi na mednarodni ravni.

Za odprtje skladiščnih in servisnih prostorov so v Slovenski Bistrici odločili, ker Zajkova prihaja iz teh krajev, pa tudi zato, ker so naleteli na veliko podporo občine, ki jim je ponudila obnovljene prostore.

Recosi, ki na Irskem zaposluje 20 ljudi, že uspešno sodeluje z Microsoftom, ki preko "Refurbishment Programa" ponuja licencirano programsko opremo po nižji ceni. Ob tem so pridobili standard PAS 141, ki predpisuje pravila in postopke, pod katerimi morajo delovati podjetja na področju ponovne uporabe in obnove rabljene računalniške opreme. V času od svojega nastanka so obnovili okoli 150.000 kosov rabljene opreme.

"Vsa oprema je testirana, očiščena podatkov, naložena z licenčno programsko opremo in je na voljo z enoletno garancijo," je še dodala direktorica slovenske podružnice, ki je strateško partnerstvo že navezala s Techsoup Slovenija, tako da Recosi zdaj preko njihove mreže ponuja kakovostno in cenovno ugodno računalniško opremo šolam, neprofitnim organizacijam in društvom po Sloveniji.

Ob Irski in Sloveniji je to socialno podjetje že prisotno tudi v ZDA, po njih že povprašujejo tudi v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Današnjega odprtja prostorov so se med drugim udeležili tudi državni sekretar Tadej Slapnik, ki je zadolžen prav za socialno podjetništvo, irski veleposlanik v Sloveniji Sean O'Regan, bistriški župan Ivan Žagar in uspešni podjetnik Ivo Boscarol, pa tudi oba soustanovitelja Recosija Martin Reddy in Thomas Muller.

Slapnik je ob tem poudaril, da se področja socialnega podjetništva resno loteva tudi slovenska vlada in spomnil, da je ta sprejela poseben strateški vladni projekt spodbujanja tega področja. "Želimo si primerov takih socialnih podjetnikov, ki v sodelovanju z lokalno skupnostjo priložnosti in znanje iz tujine prinašajo v Slovenijo in podravsko regijo," je še dejal državni sekretar.