c S

Na Krvavcu uradno odprtje akcije Šolar na smuči

16.01.2017 09:10 Ljubljana, 15. januarja (STA) - Smučarski centri Krvavec, Rogla, Mariborsko Pohorje, Vogel in Cerkno bodo v prihodnjih dneh že tretje leto gostili brezplačno, zabavno in poučno smučarsko akcijo Šolar na smuči. Uradni začetek smučarske izkušnje, ki bo potekala do petka, je bil danes na Krvavcu, prve šolske skupine pa bodo v vseh smučarskih centrih s smučanjem začele v ponedeljek.

Smučarski centri bodo sodelovali s Smučarsko zvezo Slovenije, Zavodom za šport Planica in policijo. Namen akcije Šolar na smuči je, da se otroci naučijo osnov smučanja ter osvojijo pravila varnosti na smučiščih, so sporočili s policije.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, so v dveh letih omogočili brezplačen smučarski dan skoraj 4000 učencem, več kot polovica otrok je v sklopu akcije Šolar na smuči prvič stala na smučeh. Želja vseh partnerjev projekta je vlaganje v znanje in skupaj s smučarskimi centri, šolami in društvi približati otrokom enega najlepših zimskih športov.

Zato bo tudi letos smučanje in učenje smučanja za vse otroke v akciji brezplačno. Tako bo pet smučarskih centrov v petih dneh letos gostilo 2500 šolarjev na smučeh.

Na Krvavcu se je tako danes sto otrok do 15. leta starosti učilo prvih smučarskih zavojev, vsi ostali obiskovalci te starosti pa so lahko smučali brezplačno, so naknadno sporočili s policije.

Smučarske šole v naravi za otroke od uvedbe devetletke niso več obvezne, posledično pa je viden upad zanimanja za ta šport, so na policiji povzeli ugotovitve pobudnika akcije Uroša Zupana iz RTC Krvavec. "Prepričani smo, da je mladim treba dati priložnost in naš cilj je, da bi v naslednjih letih dali priložnost celi generaciji desetletnikom. Zanimanje za projekt raste iz leta v leto, saj vsako leto gostimo več otrok," je dodal.

Tokrat je izbrani termin pred zimskimi počitnicami, ki bodo v drugi polovici februarja, da bi otroci pridobljeno znanje takrat lahko utrdili.

Kot je poudaril Alojz Sladič iz Generalne policijske uprave, je pomembno, da se zavedamo svojih smučarskih sposobnosti in da prilagodimo smučanje sebi, terenu in ostalim smučarjem, da nismo pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi ter da pazimo na svojo smučarsko opremo in druge vrednejše predmete.

"Posebej bodite pozorni na otroke in slabše smučarje ali deskarje. Smučajte na urejenih smučiščih, hodite pa le ob njihovem robu. Prilagodimo hitrost in način smučanja svojem izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram," so v sporočilu za javnost še povzeli Sladičeva opozorila.

Uradnega odprtja akcije Šolar na smuči se je na Krvavcu udeležila tudi ministrica za šolstvo, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je mladim zaželela prijetno in varno smučanje ter se zahvalila vsem sodelujočim. Po njenih besedah je ta projekt med drugim namenjen spodbujanju gibanja, ki ga je žal premalo, ter zdravega življenjskega sloga.

Častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor, ki se bo v petek na smučišču Cerkno udeležil zaključka šolske smučarske dogodivščine.