c S

V Mariboru z vzgojno-izobraževalno stroko o različnosti in migracijah

13.01.2017 09:13 Maribor, 13. januarja (STA) - V prostorih Mladinskega kulturnega centra Maribor se danes začenja dvodnevno regionalno usposabljanje v okviru evropsko podprtega projekta Le z drugimi smo, ki je namenjen krepitvi socialnih in državljanskih kompetenc strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju na temo različnosti. Seminar bo ta mesec potekal tudi v Novi Gorici.

Program poteka v okviru projekta, ki ga financirata Evropski socialni sklad in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, namenjen pa je usposabljanju strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju na področju spoštovanja različnosti in oblikovanja sodelujočih medosebnih in medkulturnih odnosov v šoli in v družbi.

Kot poudarjajo v Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), ki je eden od soorganizatorjev dogodka, življenje v multikulturni družbi ni več nejasna slutnja za prihodnost, temveč oprijemljiva resničnost. Ob tem je po njihovem težko verjeti, da družbe, iz katerih se je v zgodovini tradicionalno izseljevalo in so njeni prebivalci odhajali v tujino s trebuhom za kruhom, včasih pa tudi iščoč mir in zaščito, ne bi odprtih rok sprejemale prišlekov.

"Včasih pa so kulturne razlike le prevelike, zato se bodo udeleženci usposabljanja lahko podučili, kako se vesti do pripadnikov drugih kultur in kako sobivati v strpni in napredni družbi, kjer bosta vsem omogočena varnost in napredek," je pojasnila Agata Tomažič iz ZRC SAZU in dodala, da bo seminar ponudil različne teme.

Prva bo namenjena predvsem poučevanju slovenščine kot tujega jezika, stereotipom in predsodkom ter medkulturni vzgoji in izobraževanju, druga ničelni toleranci do nasilja, tretja pa o osnovnih migracijskih pojmih, Slovencih kot izseljencih, manjšinah v zamejstvu in po svetu ter o raznolikosti v spoštovanju in sodelovanju.

Seminarje bodo izvajali pet šolskih let po vsej Sloveniji, v vsaki od dvanajstih regij pa bodo prisotni vsaj enkrat letno. Še pred novim letom so obiskali Novo mesto, Mursko Soboto, Ljubljano in Kranj, ta mesec bo usposabljanje potekalo še v Novi Gorici, sledijo še enaki dogodki v Postojni, Slovenj Gradcu, Celju, Krškem, Kopru in Trbovljah.

Cilj programa Le z drugimi smo je usposobiti 10.000 strokovnih in vodstvenih delavcev na področju predšolske vzgoje, osnovnošolskega in osnovnega glasbenega izobraževanja, poklicnega in strokovnega izobraževanja, srednjega splošnega izobraževanja, vzgoje in izobraževanja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, vzgoje in izobraževanja v dijaških domovih ter izobraževanja odraslih na teme vključevanja otrok in staršev priseljencev, ničelne tolerance do nasilja, spoštljive komunikacije, človekovih pravic ter migracij in manjšin.