c S

Za celostno zgodnjo obravnavo otrok s posebnimi potrebami 1,9 milijona evrov

12.01.2017 13:31 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o podpori za javni razpis za celostno zgodnjo obravnavo otrok s posebnimi potrebami. Sredstva v višini 1,9 milijona evrov bodo namenjena delovanju multidisciplinarnih timov, ki bodo otrokom s posebnimi potrebami zagotavljali medicinsko, pedagoško in psihosocialno pomoč.

Zgodnjo obravnavo in nadaljnjo pomoč otrokom z motnjami v razvoju sedaj izvajajo predvsem strokovnjaki medicinske stroke v razvojnih ambulantah. Da bi zagotovili celovito obravnavo otrok s posebnimi potrebami, ki vključuje tudi pomoč njihovim družinam, pa bodo vzpostavljeni t. i. multidisciplinarni timi. Otroci in njihove družine bodo tako deležni medicinske, pedagoške in psihosocialne pomoči, ki bo prispevala k preprečevanju zdrsa v revščino in socialno izključenost, so sporočili iz vladne službe za razvoj.

Multidisciplinarni timi, ki bodo delovali kot mobilne službe, bodo sodelovali tudi z vzgojitelji predšolskih otrok v vrtcih. Tovrstna pomoč pa bo prav tako na voljo predšolskim otrokom, ki ne obiskujejo vrtca.

Z različnimi oblikami pomoči bo omogočeno pravočasno načrtovanje in priprava na vključevanje otrok v vzgojno-izobraževalne institucije. Na javni razpis se bodo lahko prijavili javni zdravstveni zavodi, ki bodo morali k sodelovanju v projektu povabiti konzorcijske partnerje, torej vrtce.

V okviru razpisa Celostna zgodnja obravnava otrok s posebnimi potrebami in njihovih družin ter krepitev kompetenc strokovnih delavcev, ki ga bo v kratkem objavilo ministrstvo za zdravje, bo za ta namen na voljo dobrih 1,9 milijona evrov. Evropski socialni sklad bo prispeval 80 odstotkov celotne vrednosti oziroma nekaj več kot 1,5 milijona evrov.