c S

S preoblikovanjem v fakulteto tudi do večje prepoznavnosti študija tehnologije polimerov

11.01.2017 11:44 Slovenj Gradec, 11. januarja (STA) - Visoko šolo za tehnologijo polimerov, ki deluje dobrih 10 let, je nedavno razveselila odločitev Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis), da poda soglasje k preoblikovanju šole v fakulteto, prav tako je agencija soglašala s prenovljenim programom. Na šoli ocenjujejo, da se bo s tem bistveno izboljšala prepoznavnost zavoda.

Okrepitev raziskovalne dejavnosti in preoblikovanje v fakulteto je bil eden od strateških ciljev, ki si jih je Visoka šola za tehnologijo polimerov s sedežem v Slovenj Gradcu zastavila v letu 2014.

Šola je nato pripravljeno vlogo za statusno preoblikovanje skupaj z vlogo za prenovo študijskega programa tehnologija polimerov, prva stopnja, avgusta lani poslal Nakvisu, svet Nakvisa pa je nato po opravljenih nadaljnjih postopkih preverjanja prek skupine strokovnjakov in njihovega poročila decembra lani podal soglasje k preoblikovanju visoke šole v fakulteto ter tudi k prenovljenemu visokošolskemu strokovnemu programu tehnologija polimerov.

"Menimo, da bo preoblikovanje v fakulteto bistveno izboljšalo prepoznavnost in ugled našega zavoda v nacionalnem in mednarodnem prostoru, kar bo prispevalo tudi k povečanemu zanimanju za vpis v naše študijske programe in dvigu kakovosti naše raziskovalne dejavnosti. Dolgoročno nam status fakultete omogoča tudi razvojne aktivnosti na področju priprave doktorskega študijskega programa tehnologija polimerov, tretja stopnja," je za STA pojasnila direktorica Visoke šole za tehnologijo polimerov Maja Mešl.

Priprava doktorskega študijskega programa je eden od dolgoročnejših ciljev zavoda. Predvidoma ga bodo v Slovenj Gradcu pripravili skupaj z mednarodnim partnerjem. V Sloveniji namreč na področju tehnologije polimerov primanjkuje raziskovalcev in visokošolskih učiteljev.

Visoka šola za tehnologijo polimerov s sedežem v Slovenj Gradcu je sicer s praznovanjem 10-letnice delovanja začela novembra lani. Eden od dogodkov v okviru obletnice bo ta petek, 13. januarja, ob 16.30 v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti, kjer bosta predavala Renata Salecl in Igor Grabec, poleg tega pa bo predstavljena monografija 10 let Javnega zavoda Koroško višje- in visokošolsko središče avtorice Silve Roncelli Vaupot. Celotni dogodek je namenjen napovedi ustanovitve društva z imenom Koroška akademija znanosti in umetnosti.

Visoko šolo za tehnologijo polimerov v tem študijskem letu obiskuje 91 študentov, od tega je 41 študentk. V desetih delih delovanja je šola izšolala 55 diplomiranih inženirjev tehnologije polimerov in pet magistrov, vsi pa po informacijah šole brez težav dobijo zaposlitev. Šola veliko vlaga v sodelovanje z domačimi in tujimi podjetji in v raziskovalno dejavnost ter ima vsako leto več vpisanih.