c S

Ministrstvo in občina usklajujeta zemljiškoknjižno stanje za izobraževalni center na Igu

10.01.2017 08:17 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Ministrica za obrambo Andreja Katič in župan Občine Ig Janez Cimperman sta danes podpisala pogodbo o uskladitvi zemljiškoknjižnega stanja za nepremičnine v katastrski občini Ig in pismo o nameri. Ministrstvu bo tako omogočen vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo na vseh odprtih parcelah Izobraževalnega centra Ig.

"Z današnjim podpisom pogodbe o uskladitvi zemljiškoknjižnega stanja in priznanju lastninske pravice bo ministrstvu za obrambo kot dejanskemu lastniku omogočen vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo na vseh odprtih parcelah Izobraževalnega centra Ig, eni od najpomembnejših lokacij sistema civilne zaščite," so v ministrstvu pojasnili v sporočilu za javnost.

S podpisom pisma o nameri, katerega zaveze želita ministrstvo in občina uresničiti v letošnjem letu, ministrstvo po njihovih navedbah soglaša z delnim prenosom zemljišča za potrebe Prostovoljnega gasilskega društva Ig in brezplačnim prenosom petih parcel v skupni površini 2373 kvadratnih metrov na zakonsko predpisan način. Občina Ig bo za potrebe ministrstva pridobila in prenesla parcele v skupni površini 2153 kvadratnih metrov na zakonsko predpisan način.

Kot so zagotovili na ministrstvu, sta tako ministrica kot župan ob današnjem podpisu izrazila zadovoljstvo, saj pomeni ureditev zemljiškoknjižnega stanja po 20 letih pogovorov. Katičeva je ob tem poudarila pomen podpisa pogodbe za Upravo RS za zaščito reševanje, v okviru katere deluje Izobraževalni center za zaščito in reševanje na Igu, pomembno pa se ji zdi tudi reševanje vprašanj glede lokalnih skupnosti.

S podpisom pogodbe in pisma o nameri se tako končuje spor iz leta 1994, ko je to na Mesto Ljubljana z menjalno pogodbo preneslo nepremičnine na območju nekdanje vojašnice ob Metelkovi ulici, na območju vojašnice na Kodeljevem ter nepremičnine na parcelah katastrske občine Poljansko predmestje, Mesto Ljubljana pa je na ministrstvo preneslo zemljišča v skupni površini več kot sedem hektarjev v katastrski občini Ig, so navedli na ministrstvu.

Zaradi neurejenosti v zemljiški knjigi je bila menjalna pogodba le delno izvedena. Urejanje zemljiškoknjižnega stanja pa sta dodatno otežili še ustanovitev Občine Ig in Mestne občine Ljubljana iz Mesta Ljubljana, so še pojasnili v sporočilu za javnost.