c S

V Osnovni šoli Dolenjske Toplice predvidoma januarja začetek sanacije zaradi težav z radonom

09.01.2017 11:28 Dolenjske Toplice, 09. januarja (STA) - V Osnovni šoli Dolenjske Toplice, v kateri so maja lani izmerili prisotnost škodljivega plina radon nad dovoljeno mejo, so konec leta dobili načrt sanacije, ki ga je izdelal ljubljanski Zavod za gradbeništvo. Občina, ki že išče primernega izvajalca, se naj bi je predvidoma lotila še ta mesec, poseg pa ocenjujejo na približno 20.000 evrov.

Direktor topliške občinske uprave Rado Javornik je za STA povedal, da sanacijski načrt predlaga dokaj nezahtevno rešitev s t. i. podvrtavanjem pod tlaki v pritličju šolske stavbe in ustvarjanjem podtlaka v izpušnih vrtinah, ki bo povzročil njihovo samodejno prezračevanje in s tem odvajanje za zdravje škodljivega radona.

Ker gre za nepogost sanacijski poseg, bi radi prišli do izvajalca, ki ima s takimi deli že kaj izkušenj. S sanacijskimi deli bi lahko začeli še ta mesec, trajala pa naj bi približno mesec dni, je dodal.

Naložbo bo pokrila Občina Dolenjske Toplice, kjer po obljubi pristojnega ministrstva pričakujejo povrnitev sanacijski stroškov, je še povedala Javornik.

Ravnateljica Osnovne šole Dolenjske Toplice Maja Bobnar je povedala, da težavo za zdaj odpravljajo z rednim prezračevanjem, sicer pa so se s prisotnostjo omenjenega radioaktivnega plina v šestih pritličnih šolskih in prostorih otroškega vrtca srečevali že pred zadnjo, pred dobrima letoma izvedeno energetsko stavbno prenovo.

Po omenjeni prenovi in zaskrbljujočih meritvah Zavoda za varstvo pri delu maja lani je šolo obiskal inšpektor s področja varstva pred ionizirajočimi sevanji in njenemu vodstvu svetoval temeljito ter redno dnevno večkratno prezračevanje. Hkrati je svetoval še dodatne meritve v drugih prostorih, iskanje virov plinskega vdiranja in ustrezno sanacijo.

Ravnateljica je dodala, da je o inšpektorjevih ugotovitvah obvestila zaposlene v šoli, svet staršev in topliško občino, v šoli pa naročila še dodatno prezračevanje, ki ga odtlej redno opravljajo. Šola je kupila tudi prenosni merilec radona, s katerim so njegovo prisotnost izmerili še v drugih šolskih prostorih in ugotovili, da njegove tamkajšnje vrednosti ne presegajo dovoljene meje.

Hkrati so Zavod za gradbeništvo, ki je v lanski jeseni pregledal stavbne temelje, zaprosili za načrt sanacije, je še Bobnarjeva povedala za STA.

Topliško šolsko stavbo so zgradili leta 1973, v Osnovno šolo Dolenjske Toplice pa je v tekočem šolskem letu vpisanih nekaj več kot 300 otrok. V njenem pritličju deluje tudi zobna ambulanta.