c S

Za financiranje gostovanj na naših univerzah in študijske obiske v tujini skoraj 1,8 milijona evrov

05.01.2017 13:48 Ljubljana, 05. januarja (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes na svoji spletni strani objavilo javna razpisa za financiranje projektnih gostovanj na slovenskih visokošolskih zavodih ter študijskega oz. znanstvenega obiska študentov v tujini. Vrednost prvega razpisa je 1,5 milijona evrov, drugega pa 160.000 evrov, so danes sporočili z ministrstva.

Pri prvem razpisu gre za financiranje pedagoškega ali raziskovalnega sodelovanja naših strokovnjakov, ki že dlje časa delujejo v tujini, za eno- do dvanajstmesečno pedagoško ali raziskovalno delo v Sloveniji. Pedagoško ali raziskovalno sodelovanje se mora pričeti v obdobju od 1. januarja do vključno 31. oktobra.

Namen je spodbujati povezovanje slovenskih doktorjev znanosti, ki delujejo v tujini, in njihovih matičnih organizacij s slovenskimi visokošolskimi zavodi. Vrednost razpisa je 1.494.800 evrov, za vložitev vlog velja odprti rok in traja do porabe sredstev, vendar najkasneje do vključno 15. marca.

Predmet razpisa za financiranje študijskega oziroma znanstvenega obiska študentov v tujini pa je štipendiranje najmanj treh do največ desetih tednov študijskega/znanstvenega obiska študentov, vpisanih na slovenske visokošolske zavode, in sicer dodiplomskih, magistrskih in doktorskih študentov.

Obisk v tujini se mora pričeti v obdobju od 1. januarja 2016 do vključno 30. septembra 2017 in trajati neprekinjeno od tri do deset tednov. Če obisk traja več kot deset tednov, se lahko vlagatelj prijavi le za financiranje za obdobje do največ deset tednov.

Namen razpisa je predvsem spodbujanje raziskovalnega sodelovanja slovenskih študentov z institucijami v tujini, kjer delujejo slovenski profesorji. Cilj je pridobiti nova znanja in spretnosti pri raziskovalnem delu ter povezati slovenske znanstvenike v tujini z našimi visokošolskimi zavodi.

Višina sredstev razpisa znaša največ do 160.000 evrov, razpis je objavljen z odprtim rokom za vložitev vlog in traja do porabe sredstev, a najkasneje do 30. avgusta letos.

Oba razpisa, ki ju je sicer decembra objavil javni sklad za razvoj kadrov in štipendije, sta v skladu s sprejeto strategijo internacionalizacije visokega šolstva 2016-2020 in načrtovanimi ukrepi ministrstva. Namen je odpiranje visokošolskega in znanstvenoraziskovalnega prostora, hitrejši prenos znanja ter spodbujanje kroženja možganov.