c S

S prenosom zaposlenih iz UP na ZRS se znova zapleta

04.01.2017 13:37 Koper, 04. januarja (STA) - Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper in Univerza na Primorskem (UP) sta decembra podpisala pogodbo glede odprtih vprašanja pri prenosu dejavnosti in zaposlenih na nov zavod. Vodstvo UP pa je 31. decembra dodatno zahtevalo, da zaposleni, ki imajo odprte tožbene zahtevke, sprejmejo nove pogodbe. Tako je prenos zaposlenih na ZRS zastal.

Po dolgem usklajevanju sta obe strani 24. decembra uspeli podpisati pogodbo ter z njo izpolnili vse formalne zahteve za prenos dejavnosti in zaposlenih, kasneje pa so na zahtevo rektorata vsi delavci podpisali tudi anekse, ki v celoti opredeljujejo prenos in prehod z univerze na ZRS, je za STA pojasnil direktor ZRS Koper Rado Pišot.

Kot je dodal, pa je rektor Dragan Marušič 31. decembra prišel z novo zahtevo, da morajo tisti delavci, ki imajo še odprte tožbe proti univerzi, prekiniti pogodbe, dati odpoved in sprejeti nove pogodbe. "To ni opredeljeno v nobenem dogovoru, v nobenem sklepu, v nobeni pogodbi in gre za čisto izsiljevanje" s ciljem zavlačevanja postopka prenosa zaposlenih, je ocenil Pišot. Ker rektor zaključek prenosa pogojuje z omenjeno dvanajsterico, namreč zdaj nobeden od 58 delavcev ne more preiti na nov zavod, je dodal.

O zahtevi rektorja je ZRS obvestil tudi vpletenih 12 delavcev, ti pa so po Pišotovih besedah jasno izrazili stališče, da ne bodo podlegali tem pritiskom in da so z že podpisanimi aneksi že izpolnili vse zahteve. Prav tako so obvestili tudi ministrstvo za izobraževanje in rektorat univerze, od katere zahtevajo, da se drži sklenjene pogodbe ter prenese dejavnost in projekte na nov zavod. Obenem Pišot pričakuje, da se o zadevi opredeli tudi ministrstvo, saj je vlada ustanovitelj tako univerze kot ZRS Koper.

Rektorjevo pogojevanje po Pišotovem mnenju nima nobene zveze z ZRS Koper. Po njegovem mnenju Marušič s tem početjem priznava, da so bile odpovedi zaposlenim, ki zdaj tožijo univerzo, nezakonite in skuša zdaj zadevo "počistiti".

Z UP so že v torek posredovali pojasnila glavnega tajnika univerze Danijela Božiča, po katerih je bil ZRS Koper po sporazumu med ministrstvom in univerzo ter v skladu s pogodbo med UP in ZRS Koper z dne 24. decembra dolžan s prvim januarjem zaposliti vse delavce, kot jih določa seznam delavcev, ki iz UP prehajajo na ZRS. Pri tem je izrecno poudaril, da pogodba ne posega v sodni spor nekaterih delavcev nekdanjega UP ZRS proti Univerzi na Primorskem.

"Univerza na Primorskem ne pristaja na samovoljo prevzemnika zaposlenih in terja izvajanje pogodbe v celoti," je dodal Božič, saj so zaposleni na ZRS že pred koncem leta 2015, ko so se odločili za samostojno pot, vedeli, da da bodo prešli na nov raziskovalni zavod v celoti ali pa v celoti ostali na univerzi.

"Dokler ZRS Koper ne prevzame vseh zaposlenih v obsegu, kot je predviden s pogodbo in prilogo k njej, bo Univerza na Primorskem razumela dejanja ZRS Koper kot neizvajanje pogodbe," je še napovedal glavni tajnik univerze.

Na ministrstvu so za STA pojasnili, da so skupaj z Univerzo na Primorskem v dogovoru opredelili ključne smernice in načela za sklenitev pogodbe o prenosu dejavnosti med UP in novim zavodom ZRS, da pa je v okviru sklenjenega dogovora pristojnost predstojnikov obeh institucij, torej ZRS in UP, da dosežeta dogovor in skleneta pogodbo o prenosu dejavnosti.

"Odprta vprašanja morata instituciji rešiti sami in najti dogovor, ki bo skladen z zakonom," so dodali. Po informacijah ministrstva imata v ta namen obe strani angažirani tudi zunanji pravni službi, ki pomagata pri iskanju rešitve.

Kot so še spomnili na ministrstvu, so sami pripravili vladno gradivo za ustanovitev novega javnega raziskovalnega zavoda, izvedli postopek za imenovanje v. d., ki je skladno s pooblastili izvedel vpis v sodni register, ter imenovali svoje člane v upravni odbor ZRS. Zato, kot poudarjajo, "so vsi predpogoji za delovanje ZRS izpolnjeni, zavod formalno obstaja in deluje".

Za prenos dejavnosti in začetek raziskovalnega dela pa je potrebno izvesti še prenos dejavnosti, v zvezi s čimer pa je ministrstvo že pred časom kontaktiralo Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS, ki izvaja financiranje raziskovalne dejavnosti, "vendar brez ustreznega dogovora med odgovornima osebama ni mogoče začeti s prenosom".