c S

Tudi v letošnje leto podaljšane nekatere omejitve v javnem sektorju

03.01.2017 09:00 Ljubljana, 01. januarja (STA) - Z današnjim dnem stopa v veljavo zakon (predlog zakona), ki tudi v letošnje leto podaljšuje nekatere omejevalne ukrepe za javni sektor. Vendarle pa so sindikati v dolgotrajnih pogajanjih z vladno stranjo uspeli doseči dogovor o nekoliko višjem regresu, ki ga bodo letos dobili najslabše plačani, predvsem pa so predvideli odpravo nepravičnosti v plačnem sistemu.

V letošnjem letu bo še naprej ostala zamrznjena redna delovna uspešnost, ostajajo tudi omejitve pri delovni uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Pravico do izplačila višje plače zaradi napredovanja bodo javni uslužbenci namesto z aprilom pridobili z decembrom.

Tudi premij kolektivnega dopolnilnega pokojninskega zavarovanja še ne bodo izplačevali v polni višini, ampak v višini 30 odstotkov, pri čemer je od 1. marca predviden višji delež vplačevanja za javne uslužbence, starejše od 50 let; za tiste, ki so stari od 50 do 55 let, v višini 50 odstotkov zneska polne premije, za starejše od 55 let pa v višini 80 odstotkov.

Zaposleni do vključno 16. plačnega razreda bodo letos dobili regres v višini tisoč evrov. Zaposlenim od 17. do 40. plačnega razreda bo pripadel regres v višini minimalne plače (790,73 evra), zaposlenim od 41. do 50. plačnega razreda 600 evrov, tistim v višjih plačnih razredih pa sto evrov manj.

Zakon ob tem tudi za leto ohranja omejitve sklepanja avtorskih in podjemnih pogodb s svojimi zaposlenimi ter pri izplačilu jubilejnih nagrad. Javni uslužbenci bodo še naprej lahko imeli največ 35 dni dopusta, pri čemer se jim za posebne pogoje dela lahko določi še največ 15 dni.

Za tiste, ki bodo do konca leta izpolnili pogoje za starostno upokojitev, pa je določeno, da jim bo pogodba o zaposlitvi prenehala veljati najpozneje v enem letu po izpolnitvi pogojev.