c S

Dogovor med vlado in sindikati je mogoče doseči

09.12.2016 14:01 Ljubljana, 09. decembra (STA) - Predsednik DZ Milan Brglez je na današnji novinarski konferenci pozval vlado in sindikate javnega sektorja, naj "skušajo doseči sporazumen dogovor, ki bo v korist vsem". Po njegovem mnenju je dogovor mogoče doseči. "Prav tako menim, da je nujno, da se dogovor doseže čim prej," je poudaril. Dodal je, da bi bila to dobra popotnica za leto 2017.

Brglez je še v zvezi s pogajanji med vlado in sindikati javnega sektorja dejal, da mora biti iskanje rešitev čim bolj intenzivno. "Tako da ima vlada pri tem vso mojo podporo, da najde karseda hitro dogovor s sindikati". Dejal je tudi, da bi bile morebitne predčasne volitve najslabša opcija, ki se državi lahko zgodi.

Predsednik DZ se je sicer na novinarski konferenci dotaknil še nekaterih aktualnih političnih tem. Tako je v zvezi z zakonskim predlogom SMC, da že z letom 2017 2. januar znova postane dela prost dan, dejal, "da ne gre za populističen ukrep, ampak ljudem vračamo le tisto, kar jim je bilo po krivici odvzeto z varčevalnimi ukrepi".

Dodal je, da mnogi pravijo, da gre v tem primeru za t. i. Brglezov zakon: "Ne gre za moj zakon, ampak za novelo zakona o praznikih." Spomnil je, da je bil lani podoben zakonski predlog zavrnjen. Po njegovih besedah mu je žal, da ga ni že takrat podprl: "Zato letos tudi s svojim angažmajem popravljam svojo napako."

"Nekateri očitajo, da s tem povzročamo dodatne stroške, pri čemer naj poudarim, da nihče nima ocene, koliko naj bi teh stroškov bilo," je opozoril predsednik DZ. Po njegovih besedah mnogi doktorji ekonomije ugotavljajo, da je morebitne izgube nemogoče oceniti, "ker 2. januar pač ni navaden delovni dan, zato so vse ocene privlečene za lase".

Brglez je v zvezi s predlogom spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih še dejal, da pa je "možno izračunati prihranek, ki se bo zgodil v javnem sektorju, in ta znaša okoli milijon evrov".

V zvezi s kandidaturo evropskega poslanca Lojzeta Peterleta za predsednika Evropskega parlamenta je izrazil mnenje, "da moramo na Slovenskem podpreti vsako kandidaturo, ki lahko koristi ugledu države in pozicioniranju države v mednarodnem prostoru". Dejal je, da kot predsednik DZ podpira Peterletovo kandidaturo, ker meni, da koristi Sloveniji in krepi njen ugled v mednarodni skupnosti.

Izrazil je upanje, da bodo Peterleta podprle vse politične stranke, "sploh pa SDS, glede na to, da so tudi oni člani Evropske ljudske stranke". Dodal je, da v povezavi s slovensko osamosvojitvijo nekateri Peterleta pogosto krivično spregledajo: "To moramo popraviti. Namreč gospod Peterle je izjemno veliko pripomogel k slovenski osamosvojitvi."

Brglez je tudi opozoril, da je bil Peterle kot predsednik takratne vlade prvi, ki je Slovenijo predstavljal doma in na tujem.

Predsednik DZ je tudi komentiral sredino sejo odbora DZ za obrambo, na kateri je njegov predsednik Žan Mahnič (SDS), potem ko so zaradi obstrukcije sejo zapustili koalicijski poslanci, dejal, da je lepo zopet imeti sejo brez petokolonašev in tistih, ki so bili proti slovenski osamosvojitvi. Pri tem je Brglez Mahničevo izjavo označil za nesprejemljivo in žaljivo.

"To ni prvo neprimerno obnašanje kolega Mahniča, sploh glede na to, da je bil, ko smo se osamosvajali, še v plenicah, za razliko od določenih drugih kolegov, ki so slovensko samostojnost izborili na bojnem polju," je dejal. Dodal je, da je Mahničevo obnašanje pobalinsko in obsojanja vredno.

Brglez je poudaril, da bi se moral Mahnič javno opravičiti vsem, ki jih je prizadel. Ob tem je SDS pozval, naj razmisli, ali je Mahnič sploh še primeren za vodenje tako pomembnega odbora, kot je odbor za obrambo. "Sam namreč menim, da ni," je še dodal.