c S

Slovenski študenti s projektom Think Again - premisli zmagali na tekmovanju v Hamburgu

09.12.2016 13:26 Ljubljana, 09. decembra (STA) - Ekipa slovenskih študentov je zmagala na regionalnem tekmovanju poimenovanem P2P: Challenging extremism, ki je potekalo v Hamburgu in je del kampanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za omejevanje ekstremizma v družbi. Zmagali so s projektom z naslovom Think Again - premisli.

V okviru omenjenega projekta so razvili algoritem za ocenjevanje stopnje strahu v medijskih besedilih. Izhajali so s predpostavke, da mediji v svojih prispevkih uporabljajo besede, ki podpihujejo takšen ali drugačen ekstremizem, zato so razvili Fear Index - algoritem za ocenjevanje stopnje strahu v besedilu.

Algoritem deluje na podlagi podatkovne baze besed in besednih zvez, ki v bralcu vzbudijo negativen čustven odziv. Iz provokativnih besed je nato izračunan Fear Index, ki pove, kako intenzivno analizirani članek vzbuja strah in negativne odzive v ljudeh.

Kot so zapisali, kampanja spodbuja študente Univerze v Ljubljani k samostojnemu razmišljanju o navidezni medijski nepristranskosti v zvezi z migrantsko krizo v Evropi.

Na tekmovanju v Hamburgu so se pomerile najboljše tri ekipe, ki so bile izbrane med več kot 40 sodelujočimi projekti iz 23 članic Ovseja - poleg ekipe z Univerze v Ljubljani še ekipa kanadske univerze Simon Fraser, ki je zasedla drugo mesto, ter ekipa švedske univerze v Lundu, ki je bila tretja.

V sredo so se ekipe predstavile pred strokovno žirijo, v četrtek pa še pred predstavniki ministrstev, Facebooka in drugih profesionalnih javnosti.

Projekt P2P: Challenging extremism organizirajo ameriško ministrstvo za zunanje zadeve, Facebook in EdVenture Partners ter je del kampanje Ovseja za omejevanje ekstremizma v družbi.

Tekmovanje se je odvijalo v okviru prostora za dialog med delegacijami držav Ovse, civilno družbo, mediji in mladimi, tako imenovanega #mxdzone - Hamburg Forum for Dialogue, ki je bil novost letošnjega ministrskega sveta Ovseja v Hamburgu, piše na spletni strani Ovse.

Tekmovanje sicer poteka tako na regionalni kot tudi globalni ravni. Sredi decembra bo znano, ali so tudi slovenski študenti med tistimi, ki bodo februarja potovali na globalno tekmovanje v Washingtonu, so povedali v ekipi.

Slovensko ekipo sestavljajo študenti drugega letnika dodiplomskega programa Multimedija, ki ga izvajata Fakulteta za elektrotehniko ter Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, z družboslovnimi vsebinami pa sodeluje tudi Fakulteta za družbene vede.

Študenti so kampanjo zasnovali v okviru predmeta IKT in družba pod mentorstvom profesorjev FDV Dejana Verčiča in Tanje Oblak Črnič, ki se je z ekipo petih študentov udeležila tekmovanja v Hamburgu.