c S

V naslednjem tednu pričakovati dokončen izid pogajanj za javni sektor

26.10.2016 08:06 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Vlada in sindikati javnega sektorja so tudi na današnjih pogajanjih vztrajali vsak pri svojem. Znova se sestanejo prihodnjo sredo, čas za dogovor pa se počasi izteka. Kot pravi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, načrtujejo, da bo do konca prihodnjega tedna jasno, ali so dogovor sposobni skleniti ali ne.

Po ministrovih besedah načrtujejo, da bodo do konca prihodnjega tedna vedeli, ali bodo sposobni parafirati dogovor, da ga potem sindikati tudi potrdijo, ali pa bodo morda ugotovili, da tega niso sposobni. V tednu zatem namreč sledi obravnava za zdaj s sindikati neusklajenih rešitev na parlamentarnem odboru.

Minister dogovora ne odpisuje kot nerealnega in meni, da je ta možen. Bolj skeptičen je bil danes predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Sindikalna stran namreč vztraja pri varovalkah, da vlada ne bo enostransko spreminjala plačne in uslužbenske zakonodaje. Kot je pojasnil Štrukelj, so vladi danes povsem jasno sporočili, da brez tega, da opredelijo, katera so temeljna vprašanja plačnega sistema, o katerih je treba doseči soglasje, dogovor ni mogoč.

Po Štrukljevih besedah je vlada prišla s predlogom, da bi o novem zakonu podpisali zgolj izjavo o usklajenosti, kar je "v resnici ponovno namig na to, da bo enostransko sprejemala nov plačni sistem, za katerega se je zavezala, da bo z nami dosegla soglasje". Pogajanja se bodo sicer nadaljevala, vlada naj bi pripravila svoje videnje točk, za katere je treba doseči soglasje, "a pošteno povem, da sem skeptičen," je dodal.

"Časa ni več veliko, zato moje čudenje, da se vladi doslej ni mudilo. Zato sklepam, da ima vlada pravzaprav pripravljen plan B, da bo z enostranskimi ukrepi večine v parlamentu vsilila plačni sistem brez soglasja zaposlenih v javnem sektorju in da se v resnici že odloča o konfliktu, ki bo zaradi tega nastopil," je še dejal vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin.

Minister pa je glede zahtev sindikatov dejal, da sindikalna stran vztraja na tem, da vlada ne more niti predlagati sprememb zakona, če se s sindikalno stranjo v celoti ne uskladi. Zato so se dogovorili, da do naslednjič opredelijo ključne vsebine zakona o plačnem sistemu, ki jih morajo brezpogojno uskladiti s sindikati.

Od tega, ali se bodo uskladili glede omenjenih varovalk, pa je odvisno nadaljevanje pogajanj o sproščanju še veljavnih varčevalnih ukrepov pri plačah javnih uslužbencev. Zadnji vladi protipredlog sproščanje vseh varčevalnih ukrepov umešča v obdobje do konca leta 2019.