c S

Udeleženci posveta pozvali k enakopravnim možnostim dostopa na trg dela

27.09.2016 14:38 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Na pobudo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in državnega sveta danes poteka posvet o evropskem stebru socialnih pravic. Sem spada tudi problematika brezposelnosti, ki jo še posebej občutijo mladi in starejši. Predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl je poudaril, da si mladi želijo steber z enakopravnim dostopom do pravic.

Kampl je poudaril, da mladi nimajo enakih možnosti in dostopa do trga dela, pogosto pa se soočajo tudi z nepoštenimi delovnimi pogoji. Pri tem je izpostavil dohodkovno neenakost, ki se po njegovih besedah med drugim kaže v drugačni minimalni plači za mlade, kar že poznajo nekatere države. Opozoril je tudi na manjše pravice iz dela in slabšo socialno zaščito ter izpostavil primer mobilne delovne sile, ki po njegovih besedah predstavlja 41 odstotkov celotne populacije zaposlenih v starosti med 15 in 29 let, a v državi, kjer dela, ne uživa vedno enakega varstva kot doma.

Tako se je zavzel za minimalne standarde zaščite in enakopravno varstvo socialnih pravic po celotni Evropi. "Evropski steber socialnih pravic je lahko uspešen le, če bo v večji meri odgovarjal na potrebe mladih," je poudaril Kampl in dodal, da si želijo ambicioznejšega, ki bo upošteval enakopraven dostop do pravic in socialne zaščite.

Želimir Stanić iz Sindikata Mladi plus je steber pozdravil in dejal, da ga v sindikatu vidijo kot priložnost za izboljšanje socialnih pravic. "Socialno varstvene pravice v najširšem pomenu morajo imeti prednost pred ekonomskimi interesi držav in podjetij," je poudaril. Kot najpomembnejše področje, ki ga je treba urediti, je izpostavil prekarno delo.

Nad predlogom, ki znotraj stebra ureja to področje, so mladi po Stanićevih besedah navdušeni, a hkrati opozarjajo, da "v kolikor ne bo čim bolj zavezujoč za države članice, smo lahko upravičeno skeptični, ali bo to uspešno uresničeno". Pozval je k vnovičnemu prehodu na sistem zaposlovanja za nedoločen čas in poudaril, da nadaljnja fleksibilizacija trga dela ne more voditi k dostojnemu delu.

Državni svetnik Milan Lukić pa je v imenu delodajalcev opozoril, da imajo ti zaradi zakonodaje pogosto težave pri zaposlovanju. Določila so namreč po njegovih besedah pogosto zastavljena prestrogo in v neskladju z današnjimi značilnostmi trga dela. Med konkretnimi možnostmi izboljšav je med drugim izpostavil spremembo določbe glede urejanja zaposlitve za določen čas in oblikovanje poglavja o delovnem času na način, "da se določijo le minimalne omejitve delovnega časa".

Naslovil je tudi problematiko brezposelnosti starejših, za katero je po njegovih besedah med drugim kriva preveč toga zakonodaja glede zaposlovanja te skupine prebivalstva.

Evropski steber socialnih pravic sodi v okvir prizadevanj Evropske komisije za bolj poglobljeno in pravičnejšo ekonomsko in monetarno unijo. Cilj pobude je določiti temeljna načela za podporo delujočim in pravičnejšim trgom dela in mrežam socialne varnosti v območju z evrom. Steber naj bi temeljil na obstoječem socialnem redu EU in ga dopolnjeval.