c S

Okrožno sodišče zavrnilo tožbeni zahtevek zakoncev Šilih

28.10.2013 10:40 Maribor/Slovenj Gradec, 28. oktobra (STA) - Mariborsko okrožno sodišče je kot neutemeljen zavrnilo tožbeni zahtevek zakoncev Šilih in jima naložilo plačilo pravdnih stroškov, poroča današnji Večer. Šilihova sta odškodninsko tožbo vložila proti Splošni bolnišnici Slovenj Gradec in tamkajšnji zdravnici zaradi smrti njunega sina Gregorja leta 1993.

Ivan in Franja Šilih za smrt svojega takrat 20-letnega sina Gregorja krivita Splošno bolnišnico Slovenj Gradec oziroma tamkajšnjo zdravnico Metko Epšek Lenart, saj sta prepričana, da je njun sin umrl zaradi zdravniške napake. Od bolnišnice in zdravnice sta zato zahtevala odškodnino v znesku nekaj manj kot 67.000 evrov. Po ugodenih pritožbah zakoncev je šlo tokrat za že drugič vrnjeno sojenje na sodišče prve stopnje, sodba pa še ni pravnomočna.

Zakonca Šilih sta od leta 1993 pravico iskala v več kazenskih in civilnih postopkih, vendar sta bila neuspešna. S primerom se je ukvarjalo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je junija 2007 ocenilo, da je slovenski pravosodni sistem odpovedal, ker ni našel učinkovitih pravnih postopkov za določitev vzrokov smrti Gregorja Šiliha. Slovenija je morala staršema zato izplačati več kot 7500 evrov odškodnine.