c S

Usmerjanje otrok s posebnimi potrebami

07.06.2013 Kako in kje je zakonsko opredeljena možnost vplivanja staršev na organizacijo ur pomoči v osnovni šoli pri otrocih s posebnimi potrebami, ki imajo odločbo o usmerjanju v izobraževanje s prilagojenim programom in dodatno strokovno pomočjo?

Usmerjanje otrok s posebnimi vzgojno-izobraževalnimi potrebami ter način in oblike izvajanja vzgoje in izobraževanja določa Zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami (ZUOPP),ki se uporablja do 1. septembra 2013, ko se bo začel uporabljati ZUOPP-1. Poleg ZUOPP je pri izvajanju vzgoje in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami treba upoštevati tudi predpise s področja vzgoje in izobraževanja.

Vzgoja in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami v skladu z ZUOPP med drugim potekata po izobraževalnih programih s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo ter po prilagojenih izobraževalnih programih. Predvidevamo, da gre v tem primeru za prvi program. V zvezi s tem programom ZUOPP v 7. členu določa, da se otrokom s posebnimi potrebami glede na vrsto in stopnjo primanjkljaja, ovire oziroma motnje lahko prilagodi organizacija, način preverjanja in ocenjevanja znanja, napredovanje in časovna razporeditev pouka ter zagotovi dodatna strokovna pomoč.

Več v članku Nine Dvoršek >>Usmerjanje otrok s posebnimi potrebami


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.