c S

S pisnim izpitom iz angleščine v soboto začetek splošne in poklicne mature

28.05.2020 Na srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah se v soboto s pisnim izpitom iz angleščine začenjata splošna in poklicna matura. Priprave na maturo so letos zaradi epidemije covida-19 potekale drugače kot običajno, saj so se dijaki nanjo osredotočali s poukom na daljavo. To je tudi razlog, da bodo esej iz materinščine pisali v ponedeljek.

Zaenkrat niso znani podatki o prijavljenih na maturo. Te bo danes na dopoldanski novinarski konferenci vlade razkril direktor Državnega izpitnega centra (Ric), Darko Zupanc, ki bo predstavil letošnji potek mature.

Letošnjo generacijo dijakov zaključnih letnikov v Sloveniji je tako kot cel vzgojno-izobraževalni proces zaznamovala epidemija novega koronavirusa. Klasično šolanje je zamenjal pouk na daljavo, ki se je za dijake zaključnih letnikov končal 18. maja. Ob ugodni epidemiološki situaciji v državi in rahljanju protikoronskih ukrepov so se namreč po več kot dveh mesecih vrnili v šolske klopi in nadaljevali priprave na maturo. V to so se sicer na priporočilo komisije za splošno maturo usmerjali tudi v času pouka na daljavo.

Glede izvedbe letošnje mature je bilo slišati tudi pozive, naj obe maturi zaradi spremenjenih razmer odpovedo. A se je kasneje pokazalo, da sta si stroka in dijaki, kot je povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, enotni, da maturo letos izvedejo, a z rahlo spremenjenimi roki. Koledar opravljanja posameznih izpitov je skoraj nespremenjen, razen eseja, tudi šolsko leto se je za dijake četrtih letnikov zaključilo po prvotnem načrtu, 22. maja.

V svetu Cankarjeve dramatike 

Esej iz materinščine - slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine, ki bi ga morali maturanti po prvotnem načrtu pisati 5. maja, bodo tako pisali 1. junija. Na isti dan se bodo po odmoru lotili še druge pisne pole, kot je bilo predvideno že pred epidemijo. Naslov letošnjega sklopa je V svetu Cankarjeve dramatike. Za lažje razumevanje in čim boljšo oceno pri eseju, ki je na maturi zelo pomembna, saj predstavlja kar polovico skupne ocene pri slovenščini, je maturantom Televizija Slovenija aprila in maja predvajala ciklus filmov in predstav Cankarjevih del.

Pisni izpit iz matematike bo 6. junija, iz drugih predmetov izbirnega dela splošne mature pa bodo potekali do 12. junija. Tudi vse ustne izpite bodo maturanti opravljali v prvotno predvidenih rokih, to je od 15. do 23. junija pri splošni in od 13. do 23. junija pri poklicni maturi.

Z uspehom na splošni maturi bodo dijake seznanili na šolah 13. julija. Na isti dan si bodo od 7. ure lahko pogledali svoje rezultate pri posameznih predmetih s pomočjo šifre tudi na spletu.

Ukrepi zoper širjenje koronavirusa so letos vplivali tudi na spremembo mednarodne mature, ki se izvaja na Gimnaziji Bežigrad, II. gimnaziji Maribor in Gimnaziji Kranj. Zaključnih izpitov ni bilo, maturanti so prejeli le zaključno oceno iz dosedanjega dela.

Lani se je k spomladanskemu izpitnemu roku splošne mature prvič prijavilo 6343 dijakov s 84 šol, ki so maturo opravljali iz 33 različnih predmetov.

Tudi poklicna matura po nespremenjenem načrtu 

Tudi pri poklicni maturi bodo izpitni roki potekali po prvotnem načrtu. Poleg angleščine in matematike v soboto in 6. junija, bo izpit iz nemščine 9. junija, iz slovenščine kot drugega jezika oz. italijanščine kot tujega in drugega jezika pa 15. junija. Pisni izpit iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov bo potekal 11. junija.

Ustni izpiti bodo od 13. do 23. junija. V tem času bodo potekali tudi izpiti iz četrtega predmeta poklicne mature, kjer lahko v skladu z izobraževalnim programom izbirajo med izdelkom oziroma storitvijo in zagovorom ali izpitnim nastopom in zagovorom. Šole bodo kandidate z uspehom na poklicni maturi seznanile 7. julija.

Kandidat s poklicno maturo lahko študij nadaljuje na višjih in visokih strokovnih šolah. Če pa želi nadaljevati študij na univerzi oziroma na fakulteti, ki mu je to možnost omogočila v razpisnih pogojih, mora opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature.

Lani se je sicer k spomladanskemu izpitnemu roku poklicne mature prijavilo 10.391 kandidatov s 142 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij.

Univerze podaljšale prijavni rok do 9. junija

Zaradi epidemije koronavirusa so slovenske univerze tudi podaljšale rok za prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske programe za novo študijsko leto. Bodoči študenti se tako lahko prijavijo na želen študij do 9. junija, prijavni rok za višješolske študijske programe pa se je iztekel 9. aprila.

Visokošolski zavodi so se za ta rok odločili na podlagi preklica epidemije z nedeljo.

Na univerzah je za študijsko leto 2020/2021 na voljo 18.636 mest za redni in izredni študij, za študente višjih šol pa 11.719.

Ljubljana, 28. maja (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.