c S

Pred šolarji teden počitniških dejavnosti

14.02.2020 Za šolarje se prihodnji teden začenjajo težko pričakovane zimske počitnice. Prvi teden bo na počitnice odšlo približno 144.000 učencev in dijakov iz osrednjega in zahodnega dela države, drugi teden pa okoli 116.000 njihovih vrstnikov z vzhoda. Med počitnicami jih čakajo številne dejavnosti, nekateri se bodo odpravili na smučišča.

Za en teden bodo v ponedeljek šolske klopi zapustili učenci in dijaki osrednjeslovenske, gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške in zasavske regije ter Ribnice, Sodražice, Loškega potoka, Kočevja, Osilnice in Kostela.

Avanture z zmaji, pustolovščine v svetu pravljic, filmi, delavnice

V Ljubljani mlade čaka pestro preživljanje počitnic, tako da sploh ne bo treba iz mesta, zagotavljajo v javnih zavodih. Mladi zmaji vabijo k (so)ustvarjanju zimske počitniške avanture, kjer se bodo spuščali po belih strminah Krvavca, z lučkami pohajkovali po gozdovih Tamarja, uživali na koncertu v zmajski kleti ter skupaj v pižamah ponočevali v enem od zmajskih mladinskih centrov.

Na Ljubljanskem gradu jih čaka pustolovščina v svetu pravljic in legend. Delavnice so namenjene učencem prve triade osnovnih šol, cena vstopnice za posamezen dan je pet evrov.

V Kinodvoru si lahko vsak počitniški dan ogledajo dopoldanske projekcije filmov, pripravljajo tudi Tri zimske počitniške dvojčke, ki vključujejo ogled filma in ustvarjalne delavnice. Cena posamezne delavnice je 10 evrov skupaj vstopnico za ogled filma.

V Pionirskem domu so za mlade pripravili dve počitniški šoli. Po špansko skozi umetnost je namenjena otrokom, starim od šest do devet let, Radijska šola z društvom Bivak pa šolarjem, starim od devet do 12 let. Šoli bosta potekali vsak dan od 7.30 do 16.30 v Pionirskem domu, cena znaša 90 evrov, vanjo je vključeno pedagoško vodenje, izvedba programa in trije obroki hrane.

Za vse, ki želijo, da njihov otrok aktivno preživi počitnice, se ob tem uči in hkrati razvija odgovoren odnos do narave, je tu ljubljanski živalski vrt, kjer učencem prve triade nudijo strokovno vodenje, srečanja z živalmi, hranjenje živali, ustvarjalne delavnice, topel obrok in pijačo. Cena je 145 evrov na teden oz. 29 evrov na dan za imetnike letne vstopnice.

Med počitnicami bo pestro tudi v enotah ljubljanske mestne knjižnice, kjer pripravljajo številne delavnice, ljubitelji drsanja pa se lahko preizkusijo v Hali Tivoli in dvorani Zalog. Cena drsanja v času rednih terminov je dva evra, na obeh lokacijah si lahko izposodijo tudi drsalke.

Raziskovalni izleti v Notranjskem parku, na Veliki planini po poteh pastirjev

Za mlade željne novih znanj Notranjski park v času počitnic organizira raziskovalne izlete z njihovim biologom in geografom. Otroci se bodo preko zabave učili na svežem zraku, v čudovitem idiličnem okolju. Opazovali bodo ptice Cerkniškega jezera, spoznavali stopinje gozdnih prebivalcev in drevesne vrste ter raziskovali naravni fenomen svetovnega formata - Rakov Škocjan. Počitniške aktivnosti bodo trajale od srede do petka.

Sprehod po s soncem obsijani Veliki planini je te dni čudovit in sončno vreme napovedujejo tudi v prihodnjih dneh. Podajo se lahko na sprehod po pastirskem naselju vse do Male planine ali pa po novi učni poti Po stopinjah pastirjev. Izvedeli bodo marsikatero zanimivost o življenju pastirjev, šegah in navadah, arhitekturi ter si ogledali naravne znamenitosti. V sredo in četrtek bodo za povratno vozovnico za nihalko in sedežnico odšteli le 10 evrov.

Učenci in dijaki se bodo lahko vključili tudi v številne druge aktivnosti, delavnice in programe. Zveza prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste Polje že 18. leto organizira smučarske zimske počitnice v Počitniškem domu Vila v Kranjski gori.

Ekipa Otroškega in mladinskega programa v sodelovanju z uredništvom tujih oddaj Televizije Slovenija pripravlja čisto svež Počitniški krompir, osrednji dopoldanski počitniški program, ki bo šolarje vsak dan od 17. do 28. februarja izobraževal, navdihoval in razvedril. Oddaje bodo potekale v živo od ponedeljka do petka po jutranjih poročilih ob 9. uri.

Pestro tudi na Obali

Pestro počitniško dogajanje bo tudi na Obali. Tako med drugim koprsko društvo prijateljev mladine v sodelovanju z Društvom Pristan - univerza za 3. življenjsko obdobje Koper za osnovnošolce od 8. do 12. leta v petek organizira delavnico oblikovanja gline.

Počitniško dogajanje v Piranu pa bo dodobra popestril Mediadom Pyrhani, ki je za mlade Pirančane pripravil pester počitniški program, sestavljen iz projekcij filmov in ustvarjalnih delavnic. Projekcije in delavnice so brezplačne, a se je treba predhodno prijaviti. Muzej Mediadom bo za obiskovalce v času počitnic odprt vsak dan med 12. in 17. uro.

Počitniško varstvo za nekatere brezplačno, za druge plačljivo

Ljubljanska občina tudi letos sofinancira programe počitniškega varstva med zimskimi šolskimi počitnicami za vse, ki si ne morejo privoščiti posebnih izdatkov. Programi zato predvidevajo plačilo do šest evrov na otroka na dan, nekateri pa so brezplačni. Sofinancirajo šest programov zimskega počitniškega varstva za skupno največ 160 otrok od 1. do 5. razreda osnovne šole z območja Ljubljane.

ZPM - Ljubljana Moste Polje tudi tokrat organizira počitniško varstvo na Osnovni šoli Ketteja Murna vsak dan od 7. do 16. ure, prispevek staršev je 25 evrov za teden. Tudi za prehrano bo poskrbljeno. Otroci se bodo v okviru varstva igrali in tudi odšli na sprehode, ustvarjali v raznolikih delavnicah, se spoznavali, obiskali različne kulturne ustanove ...

V času počitnic sedenje doma za računalnikom ni vedno slaba izbira, menijo strokovnjaki, sploh če mladi klikajo za zanimivimi podatki in se tudi med počitnicami naučijo česa novega.

Ljubljana, 14. februarja (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.