c S

Poletje študentje in dijaki izkoristijo tudi za nabiranje delovnih izkušenj

24.07.2019 Poletje marsikateri dijak in študent izkoristi za nabiranje delovnih izkušenj, študentje pogosteje iščejo strokovno delo. Trenutno študentski servisi ponujajo več dela v gostinstvu in turizmu. Ponudba pa je lahko tudi specifična: med drugim so iskali tudi nekoga za štetje rastlin ali pa za upravljanje ziplina.

Ne e-Študentskem servisu poleti ponujajo več del, ki so povezana s turizmom. Delodajalci pa mladim ob zaposlitvi v oddaljenih krajih pogosto nudijo tudi brezplačno prenočišče in hrano. Trenutno imajo objavljenih okoli 3400 prostih del, ki so precej raznolika. Poleg dela v gostinstvu, trgovini in proizvodnji nudijo recimo delo na ziplinu na Voglu. Za ljubitelje gora je primerno delo v planinski koči, iščejo pa tudi organizatorja pozdravnih srečanj gostov v hotelu.

V preteklosti pa so iskali že Mojco za Kekčevo deželo v Kranjski Gori in sodnika na beyblade turnirju. Pogosto iščejo tudi maskote, med bolj zanimivimi je gotovo maskota lipicanca, je za STA pojasnila Saša Praček iz e-Študentskega servisa.

Tudi na Študentskem servisu Maribor delodajalci poleti iščejo več zaposlenih za delo v strežbi. Liza Smole iz Študentskega servisa Maribor je za STA ocenila, da je to lahko tudi posledica sezone za terase in prodaje sladoleda. Najbolj nenavadno delo, ki so ga nudili, pa je bilo štetje rastlin glede na spol rastline.

Veliko gostinskih in turističnih študentskih del pa beležijo tudi na portalu Moje delo. Med bolj zanimivimi deli pa izpostavljajo delo animatorja za otroke na plaži v Portorožu, pomoč pri pripravi na koncert v Kopru, vzdrževanje golf igrišča v Podčetrtku in mentorstvo mažoretkam v Kočevju, so sporočili.

Dijaki iščejo manj zahtevna dela, študentje delo v stroki

Dijaki iščejo manj zahtevna, enoizmenska dela, ki ne zahtevajo izkušenj. "Dijaki povprašujejo po enostavnih delih, saj še nimajo izkušenj, zato lahko pomagajo v podjetjih pri pakiranju, etiketiranju in lažjih administrativnih delih. Vse več jih je tudi dobro digitalno pismenih, še posebej na družbenih omrežjih, zato jih podjetja plačajo za predstavitve blagovnih znamk na Facebooku ali Instagramu. Pomagajo tudi pri lažjih fizičnih delih, delih v kuhinji ali strežbi," je naštela Pračkova.

Med tem pa študentje iščejo dela, povezana s smerjo študija, oziroma dela, ki zahtevajo predznanje. "Med študenti so najpopularnejša dela, ki se tičejo njihove stroke, ker je to odskočna deska za mehko zaposlitev, v kateri delodajalec z najfleksibilnejšo obliko zaposlitve preveri svojega bodočega kandidata oziroma kandidat brez obveznosti preveri svojega delodajalca," je pojasnila Smoletova.

Najbolje plačano poučevanje, računalništvo in programiranje

Študentski servisi več povpraševanja beležijo za dela z višjimi urnimi postavkami. Najbolje so plačana dela, ki zahtevajo predznanje, opravljene izpite ali tečaje.

Za poučevanje in inštrukcije študentje, ki delajo prek e-Študentskega servisa, zaslužijo od devet evrov na uro bruto, vaditelji ter trenerji plavanja imajo urne postavke od 8,5 evra na uro. Študentje, ki se ukvarjajo z računalništvom in programiranjem, pa zaslužijo od osem evrov na uro. Za promocije in degustacije študentje zaslužijo 6,4 evra bruto.

Na Štajerskem pa študentje zaslužijo povprečno 5,5 evra, so pojasnili na Študentskem servisu Maribor. Najbolje so plačani mladi, ki opravljajo kratkotrajna in strokovna dela, dobro pa so plačana tudi računalniška dela. Smoletova je pojasnila, da sicer večina dijakov in študentov prejema minimalno urno postavko za študentsko delo.

Ljubljana, 24. julija (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.