c S

V Ljubljani veliko sprememb prebivališča tik pred vpisom otrok v 1. razred

15.07.2019 V Ljubljani že nekaj časa opažajo, da veliko staršev tik pred vpisom otroka v 1. razred otroku spremeni prebivališče, pri čemer naj bi bila v ozadju želja, da mu zagotovijo vpis na točno določeno šolo. A slednje šolam in občini povzroča veliko težav. V zvezi aktivov svetov staršev takšno ravnanje staršev ocenjujejo kot legitimno.

Zakon o osnovni šoli določa, da morajo starši vpisati otroka v osnovno šolo v šolskem okolišu, v katerem otrok stalno oziroma začasno prebiva. Po zakonu imajo starši otroka pravico vpisati tudi v šolo v drugem šolskem okolišu, a se mora šola s tem strinjati.

V Mestni občini Ljubljana (Mol) pa v zadnjih letih opažajo, da veliko staršev stalno ali začasno prebivališče otroka v določenem šolskem okolišu prijavi šele tik pred vpisom. Slednje se je letos po navedbah Mola najbolj izrazito zgodilo v primeru OŠ Kolezija, in sicer v primeru 18 od skupaj 66 otrok, kolikor so jih vpisali v 1. razred te šole.

Po besedah ravnateljice OŠ Kolezija Nine Triller se to ni zgodilo prvič. Jim pa skokovit porast prvošolcev vsakokrat povzroči velike težave, saj v kratkem času ne morejo zagotoviti ustreznih prostorov za vse, je opozorila. Tudi zato imajo na na šoli že pet oddelkov več, kot bi jih morali imeti glede na podatke sistema Sokol, ki spremlja število otrok v njihovem šolskem okolišu.

"To pomeni, da pouk poteka tudi v manj ustreznih prostorih, da število otrok počasi prerašča kapacitete jedilnice, telovadnice, garderob, toaletnih prostorov in hodnikov, da učitelji na šoli nimajo več kabinetov in je njihov edini prostor na šoli le še zbornica, urnik pa je vsako leto težje sestaviti," opozarja ravnateljica.

Kot pravi, ima oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mola za reševanje opisane problematike na srečo velik posluh. Tako so jim v zadnjih nekaj letih že nekajkrat med poletnimi počitnicami uredili dodatne učilnice in do prvega šolskega dne zagotovili dodatne prostore za bodoče prvošolce in enako bo tudi letos.

Pri tem pa Trillerjeva opozarja, da ima tudi šola svoje meje in da jim prostora počasi zmanjkuje. Zaenkrat imajo sicer še možnost, da v učilnice preuredijo podstrešje, a je to tudi že zadnja možnost, ki jo imajo, poleg tega bi bil za to po njenih besedah potreben velik gradbeni poseg.

S problematiko se srečujejo tudi druge ljubljanske šole, v Mariboru je ne opažajo

OŠ Kolezija sicer ni edina ljubljanska šola, v okolišu katere število otrok tik pred vpisom v 1. razred nenadoma poskoči. Ta pojav namreč po navedbah Mola opažajo tudi pri nekaterih drugih šolah, opažajo tudi veliko prepisov po tistem, ko so učenci že vpisani. Takšna območja so v ožjem centru mesta oziroma v centralnih območjih Ljubljane, kot so Center, Bežigrad ali Šiška, pri čemer gre za šole, kot so OŠ Toneta Čufarja, OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Franceta Bevka, OŠ Poljane, OŠ dr. Vita Kraigherja in OŠ Dravlje, so nanizali.

Nasprotno pa se z omenjeno problematiko ne soočajo v Mestni občini Maribor. Kot so namreč povedali za STA, povečanega števila prijav prebivališč otrok v točno določene šolske okoliše tik pred vpisom v 1. razred ne opažajo.

Prebivališče spreminjajo zaradi bližine službe, starih staršev ali same šole

Kaj je glavni razlog, da se starši odločajo za spremembo prebivališča otroka, ravnateljica OŠ Kolezija, kot pravi, težko sodi: "Vsaka družina ima za to verjetno svoje tehtne razloge, med najpogostejša pojasnila pa sicer sodijo, da je naša šola v bližini njihove službe, da v bližini stanujejo stari starši, ki bodo po otroka prihajali po pouku, ter da menijo, da ima šola izjemno kvaliteten pouk".

Kot pravi, vse navedene razloge lahko razume, a hkrati opozarja, da lahko s povečevanjem števila otrok, ki mu ne sledi ustrezno povečanje kvadrature šolskih prostorov, pričakujejo tudi padec kakovosti pouka in več vedenjskih težav. Na Molu dodajajo, da spremembe tik pred zdajci onemogočajo ustrezno načrtovanje programa dela, Molu kot ustanovitelju pa učinkovito in gospodarno vlaganje v šolski prostor. Ob tem dodajajo, da šola glede na trenutno veljavno zakonodajo zoper takšno ravnanje staršev nima možnosti ukrepati. Na neustreznost zakonskih ureditev redno opozarjajo ministrstvo za izobraževanje, pri tem pa verjamejo, da bodo skupaj oblikovali ustrezne dolgoročne rešitve, so še navedli. Šole so namreč po zakonu dolžne vpisati otroka, ki stalno oziroma začasno prebiva v njihovem šolskem okolišu.

Problematiko poznajo tudi v Zvezi aktivov svetov staršev Slovenija. Po besedah njenega predsednika Antona Medena pojav sicer ni omejen le na Ljubljano. Tudi oni imajo nekaj informacij s terena, ki pritrjujejo že omenjenim razlogom za spremembo otrokovega naslova, med možne razloge pa so dodali še dobro sodelovanje vodstva šole s starši in predvidena skorajšnja selitev družine, ki jo sicer te praviloma najlažje izpeljejo med poletjem, pred začetkom šolskega leta.

"Kakorkoli namreč že ocenjujemo ravnanje staršev, ne moremo spregledati, da želimo ljudje odločati svobodno. To velja tudi v primeru izbire šolanja otrok. Če pristojni sodijo, da gre za vrednotenje kakovosti posamezne šole, je treba pojav spremembe bivališča razumeti kot simptom, katerega vzrok so želje in pričakovanja, ki jim ne moremo odreči legitimnosti. Morebitno razmišljanje, kako s kakršnim koli omejevanjem preprečevati tako ravnanje staršev, je napačna pot in bi bilo potrata časa in energije," še pravi Meden.

Ljubljana, 15. julija (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.