EDUS-INFO > V središču > Članek
 

          - +   *  

V središču

24.2.2019

V ponedeljek na počitnice šolarji iz osrednje in zahodne Slovenije

Ljubljana, 24. februarja (STA) - Na težko pričakovane zimske počitnice se bodo v ponedeljek odpravili še šolarji iz osrednje in zahodne Slovenije, medtem pa bodo v šolske klopi spet sedli njihovi vrstniki z vzhoda države. Organizatorji so ta čas pripravili pester nabor aktivnosti, tudi brezplačnih. Številni se bodo odpravili tudi na sneg, vremenska napoved pa je lepa. 
Minuli teden so počitnice uživali šolarji z vzhoda države, za teden dni se na težko pričakovane šolske počitnice odpravlja še druga polovica šolarjev. Okoli 140.000 šolarjev iz gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske regije ter Ribnice, Sodražice, Loškega potoka, Kočevja, Osilnice in Kostela bo tako uživalo v raznovrstnih dejavnostih, ob ugodni vremenski napovedi, ki ob soncu sicer obeta tudi precej nadpovprečno visoke temperature, pa tudi v zimskih radostih na snegu. Organizirano je tudi počitniško varstvo.

V Ljubljani svet zmajev, radijska šola, spoznavanje živali...

Tudi letos so v prestolnici številni javni zavodi za zimske počitnice pripravili pester nabor aktivnosti. Zavod Ljubljanski grad otrokom in mlajšim ponuja "zacoprane" šolske počitnice s čarodejko in pustolovko, sestro profesorja zmajeslovja, ki je pripravljena narediti vse, da bi se dokopala do skrivnosti sveta zmajev, še raje pa kar do njegovega zmaja. Za počitnice za mogočnimi grajskimi zidovi je treba odšteti pet evrov.

V Pionirskem domu so tudi tokratne počitnice popestrili z različnimi dejavnostmi. Za otroke od 6 do 9 let so pripravili vselikovno šolo, za otroke od 8 do 12 let pa radijsko šolo. Cena petdnevne šole je 90 evrov ter vključuje zajtrk, kosilo in varstvo otrok.

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Vič-Rudnik pa se je domislila zimskih počitnic malo drugače, in sicer jih bodo šolarji lahko preživeli ob morju v Pacugu. Dolgčas jim ne bo, za vsakega se bo našlo kaj, saj so pripravili več delavnic z različnih področij.

Nekateri otroci pa bodo počitnice lahko preživeli v družbi živali ZOO Ljubljana. V spremstvu vodnikov bodo od blizu spoznavali živali, nekatere celo pobožali in nahranili, veliko pa bo tudi ustvarjanja in igrivega druženja. Vsak dan bo posvečen drugi temi, tako da ne bo nikoli dolgčas.

Drsanje, plavanje, gnetenje gline, smučanje...

Tudi v letošnjih zimskih počitnicah bodo kranjski šolarji in dijaki lahko izbirali med veliko in raznoliko ponudbo dogodkov in aktivnosti. Uživali bodo med drsanjem v ledeni dvorani, se v plesnem studiu učili novih plesnih korakov in plavali v pokritem bazenu. V mestni knjižnici bo tekel program s pravljičnimi urami in različnimi igrami.

V Istri pa Društvo prijateljev mladine Koper vabi na kreativne delavnice, in sicer bodo otroci od 8. do 12. leta lahko izdelovali letala in ustvarjali različne predmete iz gline.

Tudi na Goriškem se bodo šolarji lahko udeležili različnih zimskih počitniških ustvarjalnic v organizaciji Medobčinskega društva prijateljev mladine za Goriško.

Veliko raznovrstnih dogodkov v času počitnic so pripravile tudi obljubljanske občine. V Kamniku bo na primer posebna atrakcija drsališče v Tuhinjski dolini pri Termah Snovik, ki bo odprto od 11. do 19. ure. Tam bodo potekale še dodatne aktivnosti. Za sprostitve je tudi sprehod po Arboretumu Volčji Potok, ki je zanimiv v vseh letnih časih.

Možno bo tudi smučanje in sankanje na Veliki planini, kjer so urejene tudi tekaške proge. Uporaba tekaških prog je za vse ljubitelje teka na smučeh brezplačna.

Na smučiščih poostren nadzor

Tudi prihodnji teden bodo policisti na smučiščih, kjer je takrat več ljudi kot običajno, poostreno nadzirali spoštovanje predpisov. S tem naj bi zagotovili večjo varnost, zlasti otrok, in preprečili nepotrebne poškodbe. Skrb za varnost na smučišču mora biti na prvem mestu, opozarjajo tako policisti kot zdravniki.

Do poškodb prihaja tudi zaradi porasta števila obiskovalcev belih strmin in novih tehnik smučanja, pa tudi zaradi slabe osveščenosti, predrznosti in neprevidnosti. Tveganje za hujše poškodbe je na belih strminah namreč precejšnje, a ga je v kombinaciji z zaščitno smučarsko opremo, varnim smučanjem in upoštevanjem pravil mogoče zelo zmanjšati, svetujejo na policiji.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa priporočajo, naj bodo otroci oblečeni v zimska vrhnja oblačila, šal ni priporočljiv, ker se lahko zaplete v sanke, kar je nevarno za zadušitev. Vedno naj uporabljajo čelado za zimske športe, saj so pri sankanju pogoste ravno poškodbe glave. Za sankanje priporočajo le sani ali bob.

Zaradi močnega odbijanja sončnih žarkov od snežne podlage tudi v oblačnem vremenu se je treba namazati z zaščitno kremo s faktorjem za UVA in UVB žarke. Otroci pogosto pozabijo, da so žejni, zato jim večkrat ponudimo napitke oz. vodo, nesladkan ali rahlo sladkan čaj in mineralno vodo, še svetujejo na inštitutu.

V šolske klopi znova 4. marca

Šolarji bodo v šolske klopi znova sedli v ponedeljek, 4. marca. Naslednje počitnice jih čakajo v maju.

Osnovno šolo sicer letos zaključuje 17.684 učenk in učencev. Zadnji rok za oddajo prijavnic za vpis v prvi letnik srednjih šol za prihodnje šolsko leto je 2. april. Za srednješolske programe je za šolsko leto 2019/20 razpisanih 23.702 vpisnih mest.

Srednjo šolo letos končuje 19.639 dijakov, ki bodo lahko kandidirali za 11.719 vpisnih mest v višjih šolah ter 18.632 vpisnih mest v prvi letnik rednega in izrednega univerzitetnega študija.

Arhiv

Zadnji članki

2019

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2016

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2015

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2014

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2013

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2012

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar