c S

Oddaja športnih objektov v najem in DDV

17.09.2018

V praksi se pogosto pojavljajo vprašanja na temo DDV obravnave oddaje športnih objektov v najem. V nadaljevanju podajamo kratko pojasnilo v zvezi s tem.

Skladno s 44. členom ZDDV-1 so plačila DDV oproščene tudi transakcije najema oziroma zakupa nepremičnin (vključno z lea­singom), razen:

  • nastanitev v hotelih ali podobnih nastanitvenih zmogljivostih, vključno z nastanitvijo v počitniških domovih, počitniških kampih ali na prostorih, namenjenih kampiranju;
  • dajanja v najem garaž in površin za parkiranje vozil;
  • dajanja v najem trajno instalirane opreme in strojev;
  •  najema sefov;

Sem sodijo tudi športni objekti iz 14. točke Priloge 1 k ZDDV-1, če se dajejo v najem (šifra standardne klasifikacije L/68.2 – oddajanje in obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin).

Skladno s 45. členom ZDDV-1 je lahko oddajanje takšnega športnega objekta v najem tudi predmet DDV, v kolikor sta najemojemalec in najemodajalec davčna zavezanca s pravico do celotnega odbitka DDV in v zvezi s takšno odločitvijo predložita izjavo preko portala eDavki. Tudi to velja za oddajo zgoraj opredeljenih športnih objektov.

Torej, oddajanje športnega objekta v najem pravni osebi je načeloma oproščeno po 44. členu ZDDV-1 ali predmet DDV po 45. členu ZDDV-1 v kolikor sta najemodajalec in najemojemalec davčna zavezanca.

Za oddajo športnih objektov v najem s strani najemodajalcev ki to dejavnost opravljajo v javnem interesu pa je predpisana oprostitev v 42. členu ZDDV-1.  Skladno z 42. členom ZDDV-1 so DDV oproščene storitve, neposredno povezane s športom ali športno vzgojo, ki jih nepridobitne organizacije nudijo osebam, ki se ukvarjajo s športom ali se udeležujejo športne vzgoje.

Skladno s Pojasnilom DURS št. 426-01-10090/2005, 1. 2. 2006 je slednja dikcija uporabna le kadar javni zavod dejansko izvaja oziroma zaračunava storitev, neposredno povezano s športom ali športno vzgojo – to po mnenju davčnega organa pomeni, da sem ne sodi storitev oddaje v uporabo športnih objektov, kjer se športne aktivnosti lahko izvajajo.

Torej, če povzamemo zgoraj zapisano, je uporaba športnega objekta (za nekaj ur) predmet DDV, oddaja športnega objekta v najem pa je lahko oproščena plačila DDV.  

Definicija športnih objektov iz 14. točke Priloge 1 k ZDDV-1 je podana v 57. členu PZDDV-1, in sicer ta v prvem odstavku določa, da so športni objekti iz 14. točke Priloge I k ZDDV-1 za športno dejavnost opremljene in urejene površine in prostori.

V skladu s 14. točko Priloge I k ZDDV-1 se DDV obračunava od uporabe športnih objektov, ki jih upravljavec športnega objekta (lastnega ali najetega) za plačilo oddaja v uporabo končnim potrošnikom – osebam, ki objekt uporabljajo za ukvarjanje s športom, ali drugim osebam, ki športni objekt dajejo na razpolago osebam za ukvarjanje s športom (na primer svojim članom, zaposlenim, učencem), ne pa davčnim zavezancem, ki športni objekt uporabljajo za nadaljnje trženje.

Skladno z zgoraj citiranim Pojasnilom DURS se DDV po nižji, 8,5-odstotni stopnji obračunava, ko se uporaba športnih objektov zaračunava končnim potrošnikom. S končnimi potrošniki so mišljeni posamezniki oziroma klubi, katerih člani se v objektu ukvarjajo s športom. Če pa upravljalec športnega objekta oddaja športni objekt v najem ali upravljanje drugi osebi (npr. športni klub ali podobno), ki bo na svoj račun tržila uporabo objekta ali na njem izvajala pridobitno dejavnost, je to storitev, ki sodi pod dajanje lastnih nepremičnin v najem.

Torej pri oddajanju športnega objekta v najem je potrebno opredeliti, ali:

  • se objekt daje v najem končnemu potrošniku ali davčnemu zavezancu
  • deluje najemodajalec v javnem interesu (kot nepridobitna institucija) ali ne.

V odvisnosti od tega lahko opredelimo DDV obravnavo. Torej ali je oddajanje športnega objekta v najem oproščeno plačila DDV ali predmet DDV ter ali je storitev oddaje športnega objekta v najem predmet znižane ali splošne DDV stopnje.


Avtor: Natalija Kunstek, davčna svetovalka


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.