c S

Prerazporeditev sredstev splošne proračunske rezervacije na MIZŠ in MZ

14.06.2017 Vlada je v objavljenem sporočilu za javnost objavila, da je bil na seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve sprejet sklep, s katerim je Vlada RS izvršila razporeditev sredstev splošne proračunske rezervacije na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport za potrebe izvajanja pouka Evropske šole ter prerazporeditev pravic porabe znotraj sredstev ministrstva za zdravje za namen uresničevanja strategije na področju obvladovanja demence.

Vlada je izvršila razporeditev sredstev splošne proračunske rezervacije v višini 700 tisoč evrov za ureditev obstoječih prostorov Šolskega centra Ljubljana za izvajanje pouka Evropske šole. Potrebna je preureditev prostorov v približni velikosti 900 m2, kar vključuje nova okna, obnovo fasade, ureditev sanitarij, opremljanje s klimatskimi napravami, ureditev in opremljanje učilnic. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sredstev za omenjeno investicijo v svojem finančnem načrtu nima zagotovljenih, zato se ta zagotavljajo s sklepom vlade o nameri za izvajanje programa Evropskih šol. V skladu s tem sklepom bo ministrica za izobraževanje, znanost in šport pri Svetu guvernerjev Evropskih šol vložila dokument o nameri za izvajanje programa Evropskih šol v Sloveniji.

Odbor vlade za državno ureditev in javne zadeve je tudi sklenil, da Vlada RS v finančnem načrtu Uprave RS za zaščito in reševanje ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport odpre novi proračunski postavki. Pravice porabe bodo namenjene za izvajanje treh novih projektov iz programov centraliziranih mehanizmov in drugih projektov EU pri upravi za zaščito in reševanje (projekt UN tečaji, projekt I_Heero ter projekt ALPDIRIS) ter za izvajanje programa TALIS pri ministrstvu za izobraževanje.

Sredstva za pokrivanje obveznosti na odprtih proračunskih postavkah pri upravi za zaščito in reševanje se zagotovijo s prerazporeditvijo pravic porabe iz finančnega načrta službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v višini 167.472,90 evra in s prerazporeditvijo pravic porabe v okviru finančnega načrta same uprave za zaščito in reševanje, in sicer v višini 12.500 evrov. Sredstva bodo namenjena za izvajanje treh novih projektov. Namen projekta UN tečaji je načrtovanje, izvedba in evalvacija tečajev, ki so namenjeni strokovnjakom s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter strokovnjakom s področja vodenja in upravljanja začasnih namestitvenih centrov.  Glavni cilj projekta Projekt I_Heero je implementacija storitve eCall v EU. Sistem eCall je elektronski varnostni avtomobilski sistem za samodejni klic v sili na številko 112 iz vozila v primeru prometne nesreče, ki je bil v Sloveniji operativno uveden 1.12.2015. Cilj projekta ALPDIRIS je nadgradnja tehničnih rešitev za podporo čezmejnemu reševanju in medsebojnemu obveščanju, razvitih v okviru projekta ALPSAR, pri čemer bodo uporabljene najnovejše tehnologije.  

V primeru odprtih proračunskih postavk pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pa se sredstva za pokrivanje obveznosti zagotovijo s prerazporeditvijo pravic porabe iz finančnega načrta službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, in sicer z različnih postavk v višini 31.030,40 evra in v višini 9.697 evrov. Gre za finančno podporo EU pri sodelovanju Slovenije v mednarodni raziskavi OECD o poučevanju in učenju (TALIS Teaching and Learning International Survey). Rezultati raziskave bodo prispevali k oblikovanju programov in politik za izboljšanje razvoja učiteljskega poklica, poučevanja in učenja v Evropi.


Vir: Vlada RS


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.