c S

Predhodno vprašanje na Sodišču EU o javni izposoji e-knjig

14.12.2016 Javne knjižnice posojajo knjige v papirni obliki in kot nadomestilo plačujejo organizaciji Stichting določen pavšalni znesek. Ta pobrane prejemke razdeli imetnikom pravic na podlagi sistema delitve prek organizacij za kolektivno upravljanje pravic. Medtem ko je prispevek urejen za knjige v papirni obliki, pa ta ureditev ne velja tudi za elektronske knjige. Javne knjižnice sedaj javnosti dajejo elektronske knjige na razpolago na internetu na podlagi licenčnih pogodb z imetniki pravic.

Vereniging Openbare Bibliotheken, združenje vseh javnih knjižnic na Nizozemskem (VOB), meni, da bi se morala ureditev za običajne knjige uporabljati tudi za digitalno posojanje ter nasprotuje sprejetju novega zakona o knjižnicah, v katerem je predvideno, da se za digitalno posojanje elektronskih knjig na daljavo ustanovi nacionalna digitalna knjižnica. Po mnenju VOB naj bi že trenutni zakon o avtorski pravici urejal digitalno posojanje.

Nizozemsko sodišče je v sporu naslovilo predhodno vprašanje na Evropsko sodišče in sicer, ali se 1., 2. in 6. člen Direktive 2006/115/ES o pravici dajanja v najem in pravici posojanja ter o določenih pravicah, sorodnih avtorski pravici, na področju intelektualne lastnine lahko razlagajo na način "one copy, one user", to je posojanje primerka knjige v digitalni obliki na način, da se ta primerek namesti na strežnik javne knjižnice in uporabniku omogoči, da s prenosom na svoj računalnik reproducira navedeni primerek, pri čemer se lahko v obdobju izposoje prenese le en primerek in po izteku tega obdobja uporabnik primerka, ki ga je prenesel, ne more več uporabljati.

Evropsko sodišče je v sodbi C-174/15 presodilo, da ni nobenega odločilnega razloga, na podlagi katerega bi se posojanje digitalnih primerkov in nematerialnih predmetov izključilo s področja uporabe Direktive 2006/115. Takšna ugotovitev je utemeljena tudi s ciljem te direktive, saj je v njeni uvodni izjavi navedeno, da je treba avtorsko pravico prilagoditi gospodarskemu razvoju, na primer novim oblikam izkoriščanja. Posojanje, ki se izvaja v digitalni obliki, pa nedvomno spada med te nove oblike izkoriščanja, in s tem povzroča potrebo po prilagoditvi avtorske pravice gospodarskemu razvoju. Poleg tega bi bila popolna izključitev posojanja v digitalni obliki s področja uporabe Direktive 2006/115 v nasprotju s splošnim načelom, s katerim se določa visoka stopnja varstva avtorjev.

Sodišče je zaključilo, da upoštevaje pomembnost javnega posojanja digitalnih knjig in z namenom, da se ohrani polni učinek izjeme za javno posojanje iz 6. člena Direktive 2006/115, kot tudi prispevek te izjeme k promociji kulture, ni mogoče izključiti, da se navedeni člen direktive uporabi, kadar ima postopek, ki ga izvede javno dostopna knjižnica lastnosti, ki so v bistvu primerljive z lastnostmi posojanja tiskanih del. Sem sodi tudi posojanje knjig po sistemu "one copy, one user", torej posojanje primerka knjige v digitalni obliki, izvedeno tako, da se ta primerek namesti na strežnik javne knjižnice in uporabniku omogoči, da s prenosom na svoj računalnik reproducira navedeni primerek, pri čemer se lahko v obdobju izposoje prenese le en primerek in po izteku tega obdobja uporabnik primerka, ki ga je prenesel, ne more več uporabljati.

Vendar pa lahko države članice določijo dodatne pogoje, s katerimi se lahko izboljša varstvo pravic avtorjev preko tega, kar je izrecno določeno s to direktivo. V obravnavanem primeru se z nizozemsko zakonodajo zahteva, da je bil primerek knjige v digitalni obliki, ki ga da na voljo javna knjižnica, dan v promet s prvo prodajo tega primerka ali z drugim prenosom lastništva na njem v Uniji s strani imetnika pravice distribuiranja ali z njegovim privoljenjem v smislu 4. člena Direktive 2001/29/ES o usklajevanju določenih vidikov avtorske in sorodnih pravic v informacijski družbi. Sodišče presoja, da je treba za tak dodaten pogoj šteti, da je združljiv s to direktivo.

Pripravila: mag. Jasmina Potrč


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.