c S

Sprejet poklicni standard za mladinskega delavca

13.12.2016

Strokovni svet RS za poklicno in strokovno izobraževanje je na današnji seji sprejel poklicni standard za mladinskega delavca/delavko. Gre za pomemben korak na področju izvajanja mladinskega dela, saj doslej za ta poklic ni bilo možnosti pridobitve javne listine.

Poklicni standard je podlaga za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK). Ta bo med drugim olajšala prehajanje posameznika od enega k drugemu delodajalcu in s tem izboljšala mobilnost posameznika v sektorju. Prav tako pa to pomeni tudi večjo preglednost za delodajalce nad tem, katera dela in naloge ter kompetence poseduje mladinski delavec. V naslednjih petih letih lahko pričakujemo visoko število tistih, ki bodo želeli pridobiti NPK za mladinskega delavca, kar je pokazala izvedena anketa med organizacijami v mladinskem sektorju (cca 2.000 potreb po nacionalni poklicni kvalifikaciji).

Mladinski delavci, ki bodo pridobivali NPK mladinski delavec, so lahko prostovoljci, zaposleni za nedoločen čas, zaposleni za določen čas ali posamezniki, ki opravljajo mladinsko delo preko študentskega servisa, preko avtorskih pogodb ali javnih del.

Zaposlovalci mladinskih delavcev so mladinski centri, organizirani kot zasebni ali javni zavodi, nevladne organizacije na področju dela z mladimi, društva, zavodi, klubi ter zveze društev, ki izvajajo mladinske programe in programe, namenjene mladim.

Ministrstvo s tem sledi Resoluciji Sveta o prenovljenem okviru za evropsko sodelovanje na področju mladine (2010-2018), ki govori tudi o tem, da se morajo države članice posvetiti vprašanjem ustreznega usposabljanja mladinskih delavcev ter priznavanju njihove usposobljenosti z uporabo ustreznih evropskih instrumentov. Tudi Resolucija Sveta EU in predstavnikov vlad članic o mladinskem delu (2010) države članice in Komisijo EU poziva, da v okviru svojih pristojnosti s priznanjem v praksi pridobljenih izkušenj mladinskih delavcev izboljšajo njihove možnosti za zaposlitev in njihovo mobilnost.

Poklicni standard pa je še posebej skladen s temeljnimi načeli sistema nacionalnih poklicnih kvalifikacij, kot je priznavanje neformalno in priložnostno pridobljenega znanja za potrebe trga dela.

Vir: MIZS


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.