c S

Vlada sprejela odgovor v zvezi s plačami pomočnikov vzgojiteljev

21.10.2016

Vlada je na 106. redni seji Vlade RS z dne, 19.10.2016 sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje Andreja Čuša v zvezi s plačami pomočnikov vzgojiteljev. Glede uvrstitve v plačni razred Vlada pojasnjuje, da je plačni sistem, v katerega so zaposleni v javnem sektorju vstopili v letu 2008, ob samem prehodu iz starega v nov sistem imel široko podporo socialnih partnerjev, tudi zaradi temeljnih načel tega sistema.

Tako ZSPJS določa skupne temelje sistema plač v javnem sektorju, in sicer za uveljavitev načela enakega plačila za delo na primerljivih delovnih mestih, nazivih in funkcijah, za zagotovitev preglednosti sistema plač ter stimulativnosti plač.

ZSPJS določa, da se delovna mesta oziroma nazivi v sistemizacijah uvrščajo v plačne razrede v skladu z uvrstitvijo v kolektivni pogodbi za javni sektor in kolektivno pogodbo, ki velja za uporabnika proračuna. Delovno mesto pomočnika vzgojitelja je v KPJS določeno kot orientacijsko delovno mesto ter uvrščeno v 19. plačni razred, zaposleni pa lahko napredujejo do 29. plačnega razreda. Ker je uvrstitev delovnega mesta v plačni razred predmet kolektivne pogodbe, mora tudi za spremembo plačnega razreda biti doseženo soglasje strank kolektivne pogodbe.

Tudi vlada sicer meni, da bi bilo treba omenjeno delovno mesto uvrstiti v višji plačni razred. V sklenjenem Dogovoru o ukrepih na področju plač v javnem sektorju zaradi spremenjenih makroekonomskih razmer za obdobje 2009 – 2010, je poleg nekaterih drugih delovnih mest, kot primer neustreznega vrednotenja navedeno tudi to delovno mesto. V Dogovoru o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju za leto 2016, pa je določeno, kako pristopiti k odpravi anomalij glede vrednotenja delovnih mest in nazivov. Na seji pogajalske komisije, ki jo sestavljajo vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja in vladna pogajalska skupina, je bil sprejet koncept odprave anomalij, minister za javno upravo pa je imenoval medresorsko delovno skupino, ki mora pripraviti usklajen in celovit predlog odprave anomalij za obravnavo na seji vlade, ki bo vključeval predlog drugačnih uvrstitev delovnih mest ne le za delovno mesto pomočnika vzgojitelja, temveč tudi za druga delovna mesta, za katera bo ugotovljeno, da bi z vidika zasledovanja zakonskega načela enakega plačila za primerljivo delo bilo treba uvrstitve v plačne razrede spremeniti.

Kot izhaja iz sklenjenega dogovora med vlado in reprezentativnimi sindikati, se bo konkretna uvrstitev delovnega mesta pomočnika vzgojitelja obravnavala enotno in skupaj z drugimi ugotovljenimi anomalijami glede vrednotenja delovnih mest v javnem sektorju, upoštevaje sprejet zgoraj navedeni koncept odprave anomalij. Vlada meni, da bi morebitno višanje uvrstitev v plačne razrede zgolj eni poklicni skupini lahko povzročilo demonstracijski učinek in nove zahteve po predčasnem višanju plač v javnem sektorju, kar pa bi, poleg odstopa od že dogovorjenega s sindikati in od koncepta odprave anomalij, imelo tudi finančne posledice v smislu povečevanja javno finančnih odhodkov. Zaključno poročilo o odpravi anomalij mora delovna skupina predložiti vladi do konca letošnjega leta. Vsi predlogi drugačnih uvrstitev delovnih mest in nazivov, za katere bo ugotovljeno, da gre za anomalije, bodo predmet pogajalskega procesa z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.

Vir: MJU


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.