c S

Podpisan sporazum o reproduciranju avtorskih del v šolah in vrtcih

01.08.2016

Danes, 1. 8. 2016, so v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) Slovenska avtorska in založniška organizacija za pravice reproduciranja SAZOR GIZ,  Zveza srednjih šol in dijaških domov Slovenije ter Skupnost vrtcev Slovenije podpisali Skupni sporazum o reproduciranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah v vrtcih in šolah v Republiki Sloveniji.

Sporazum pomeni pomemben korak k uveljavljanju in spoštovanju avtorskih pravic v okviru izvajanja javno-veljavnih vzgojno-izobraževalnih programov. S spremembo Zakona o avtorski in sorodnih pravicah leta 2004 in 2007 je bila vzpostavljena pravna podlaga za ureditev nadomestila za fotokopiranje avtorskih del za namen pouka v šolah. MIZŠ je skupaj z deležniki tako po dolgih letih pogajanj uspelo najti rešitev za ureditev tega vprašanja.

Sporazum s pričetkom šolskega leta 2016/17 stopi v veljavo. Pogoj za njegovo uveljavitev pa je, da k temu sporazumu pristopi še večina osnovnih šol, ki sicer nimajo reprezentativnega združenja. Zato osnovne šole posamično pristopajo k sporazumu s podpisovanjem pristopne izjave.

Vir: MIZS


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.