c S

Novela ZViS po mnenju ministrice Makovec Brenčič pomemben korak v razvojno prihodnost visokega šolstva

27.05.2016

Vlada je določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu in ga pošilja Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo po rednem postopku.

Z novelo se zasleduje šest ciljev, ki so ključne predpostavke sodobnega in odzivnega visokošolskega sistema, kot ga določa tudi Nacionalni program visokega šolstva 2011-2020 in sicer vzpostavitev predvidljivega in stabilnega sistema financiranja visokega šolstva, odprtost sistema v mednarodno okolje (odprtost navzven in navznoter), prilagodljivost sistema oz. povečanje fleksibilnosti študijskih programov, vzpostavitev inkluzivnega sistema upravljanja visokošolskih zavodov, spremljanje zaposljivosti diplomantov in zmanjšanje osipništva študentov, hitro vključevanje na trg delovne sile in skrajševanje časa študija.

Skupna točka vseh ključnih ciljev je spodbujanje in vzpostavljanje kakovosti visokošolskih zavodov, temelječe na pedagoški in raziskovalni odličnosti, sodelovanju z zunanjim okoljem ter vpetosti v mednarodne tokove in hkrati večja avtonomija.

Vir: MIZS


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.