c S

Vlada sprejela spremembe Uredbe o javnem financiranju visokošolskih in drugih zavodov

31.05.2016 Vlada RS je prejšnji teden na dopisni seji izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o javnem financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov.

Sprememba Uredbe o javnem financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov izhaja iz Odločbe Ustavnega sodišča iz leta 2011, ki je odločilo, da je Uredba o javnem financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov  v neskladju z Ustavo, saj je bila po mnenju US izdana brez vsebinske podlage v ZViS. Z navedeno spremembo uredbe se to neskladje odpravlja.

Sprememba uredbe zato pri določitvi sredstev za študijsko dejavnost sledi določbi 73. člena ZViS, ki določa, da se le-ta za prvo in drugo stopnjo zagotovijo v državnem proračunu kot skupna sredstva za univerzo ali samostojni visokošolski zavod (integralno financiranje) ob upoštevanju študijskega področja ter števila vpisanih študentov in diplomantov rednega študija prve in druge stopnje.

Med drugim sprememba 5. člena uredbe odpravlja merila v fiksnem in variabilnem delu financiranja študijske dejavnosti, ki ne izhajajo iz 73. člena Zakona o visokem šolstvu. V tem členu se zato črta besedilo formule, ki razdeli sredstva za študijsko dejavnost v okviru temeljnega stebra financiranja na fiksni in variabilni del.

S spremembo uredbe se črtajo tudi členi (6. - 12.), ki določajo merila za financiranje študijske dejavnosti v okviru fiksnega in variabilnega dela temeljnega stebra financiranja. Dodajo pa se novi členi (od 12.a do 12.d), ki določajo sredstva in način financiranja študijske dejavnosti v okviru temeljnega stebra financiranja za visokošolske zavode. Tako 12.d člen določa največji in najmanjši obseg povečanja sredstev za temeljni steber financiranja glede na preteklo proračunsko leto, v skladu z razpoložljivimi proračunskimi sredstvi. Določeno je, da se lahko posameznemu visokošolskemu zavodu sredstva zmanjšajo za največ 5 % in povečajo za največ 14,5 %.

Vir: MIZS


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.