c S

Konferenca "Jeziki v izobraževanju" - "Jeziki nas povezujejo!"

18.04.2016

Konferenca "Jeziki v izobraževanju" - "Jeziki nas povezujejo!" je bila namenjena učiteljicam in učiteljem slovenščine, madžarščine, italijanščine in tujih jezikov v osnovnošolskem in srednješolskem izobraževanju, učiteljicam in učiteljem razrednega pouka, vzgojiteljicam in vzgojiteljem, vodstvenim in svetovalnim delavkam in delavcem osnovnih in srednjih šol, univerzitetnim učiteljicam in učiteljem, raziskovalkam in raziskovalcem ter drugi strokovni javnosti.

Cilj konference je bilo ozaveščanje o stanju in perspektivah jezikovnega izobraževanja v Republiki Sloveniji. Tematski poudarki bodo na prikazu uresničevanja Resolucije o Nacionalnem programu za jezikovno politiko 2014–2018 in Akcijskega načrta jezikovnega izobraževanja na področju slovenščine, italijanščine in madžarščine, tujih jezikov in jezikov okolja na narodno mešanih območjih.

V uvodu sta goste nagovorila ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič in direktor Zavoda RS za šolstvo, dr. Vinko Logaj. Ministrica je izpostavila, da imamo v Sloveniji razvit dober sistem učenja in poučevanja tujih jezikov, usmerjen v zgodnje poučevanje, kar pomeni, da da se bodo z naslednjim šolskim letom že vsi drugošolci učili tudi tujega jezika. Strinjala se je z geslom konference, da nas jeziki povezujejo, saj se lahko posamezniki različnih kultur le z znanjem večih jezikov povezujemo, medsebojno spoštujemo, smo drug do drugega strpni, se s tem osebnostno razvijamo in hkrati prispevamo tudi k razvoju družbe kot celote. Pri procesu učenja jezika je izpostavila vlogo učitelja, ki učenca pogosto prvi seznani z nekim jezikom, mu ga približa in v njem zbudi zanimanje za ta jezik. "Multikulturnost in raznolikost sta del vsakdana posameznika, svetovni splet in tehnologija od nas zahtevata znanje vsaj enega tujega jezika in zato je naša skupna odgovornost, da izobrazimo kompetentne posameznike, ki bodo vešči komuniciranja tudi v tujih jezikih, saj odprtost v svet pomeni razvoj", je dejala ministrica. Njeno misel je v nadaljevanju izpostavila tudi direktorica Evropskega centra za moderne jezike Sveta Evrope, Sarah Breslin.

Sledila bodo plenarna predavanja vabljenih predavateljic in predavateljev, popoldanski del konference pa je namenjen predstavitvam učiteljic in učiteljev ter vzgojiteljic in vzgojiteljev v forumu praktikov.

Program konference in podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani Zavoda RS za izobraževanje: http://www.zrss.si/jeziki-v-izobrazevanju-2016/

Vir: MIZS

 


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.