c S

Akcijski načrt za ureditev delovne obveznosti učiteljev

21.01.2016

Ministrstvo za izobraževanje je prejelo revizijsko poročilo računskega sodišča, ki je ugotovilo neučinkovitost pri urejanju delovne obveznosti osnovnošolskih učiteljev. Kot je napovedala ministrica Maja Makovec Brenčič, bodo v skladu z priporočili in analizami ter v sodelovanju s pristojnimi deležniki v 90 dneh pripravili akcijski načrt.

Računsko sodišče je ugotovilo, da je bilo ministrstvo pri urejanju delovne obveznosti osnovnošolskih učiteljev v letih 2012, 2013 in 2014 neučinkovito. O danes predstavljenem poročilu je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel povedal, da je področje delovne obveznosti učiteljev popolnoma neurejeno, kar povzroča dodatna plačila.

Ministrstvo tako osnovnim šolam za opravljanje nalog učiteljev letno izplača preko devet milijonov evrov dodatnih sredstev. Ta denar je namenjen za tista učiteljska dela, ki bi jih sicer morali opraviti v okviru svoje redne delovne prisotnosti, je poudaril Vesel.

Ministrica je na očitke računskega sodišča odgovorila pred današnjo skupno sejo komisije za nadzor javnih financ in odbora za izobraževanje. Dejala je, da so se s poročilom seznanili danes, in napovedala, da bodo takoj vzpostavili komunikacijo s socialnimi partnerji, torej s sindikati in ravnatelji.

Že ob ob vmesnih poročanjih so na ministrstvu po besedah Makovec Brenčičeve sodelovali z računskim sodiščem. V skladu z njihovimi priporočili in analizami ter v sodelovanju z pristojnimi deležniki pa bodo v 90 dneh pripravili akcijski načrt.

Je pa ministrica ob tem spomnila, da se poročilo nanaša na obdobje med letoma 2012 in 2014 in da je ministrstvo že ob nastopu mandata začelo z iskanjem možnih rešitev.

Ministrica je ob tem še pojasnila, da bo tudi sama v celoti vrnila sredstva, ki jih je kot univerzitetna profesorica prejela z naslova dodatka za stalno pripravljenost. Kot je dejala, je doslej že vrnila 3150 evrov, namerava pa vrniti še približno 14.000 evrov.

Vir: STA


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.