c S

Začasno napredovanje v naziv svetovalca

17.12.2015

Učitelj osnovne šole je leta 1993 napredoval v naziv svetovalec in prejel odločbo šolskega ministra o napredovanju, v kateri je zapisano, da se naziv podeli za dobo deset let. Učitelj in ravnatelj sta na omenjeno določilo pozabila. Ali se je morda v teh letih zakonodaja spremenila tako, da se je začasni naziv svetovalca spremenil v trajni naziv?

V drugem odstavku 105. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) je določeno, da učitelj lahko napreduje v naziv svetovalec. Na podlagi tretjega odstavka 105. člena ZOFVI je minister pogoje, način in postopek napredovanja v nazive določil v Pravilniku o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive (Pravilnik iz leta 2002).

Tretji odstavek 2. člena Pravilnika iz leta 2002 določa, da je pridobljeni naziv svetovalec trajen in glede trajnosti nazivov nima predhodnih določb. Pred Pravilnikom iz leta 2002 pa je veljal Pravilnik o napredovanju zaposlenih v šolah v nazive (Pravilnik iz leta 1996), ki je v 24. členu določal, da njegove določbe glede trajnosti in odvzema naziva veljajo tudi za nazive, pridobljene pred njegovo uveljavitvijo.

Učitelju se je torej začasni naziv svetovalca, ki ga je pridobil leta 1993, v letu 1996 spremenil v trajni naziv.

Objavljeno: Pravna praksa, letnik 2015, številka 44 - 45

*Še več člankov iz rubrike: Vprašanja & Odgovori (Pravne prakse) s področja Vzgoje, izobraževanja in športa lahko kot naročnik portala EDUS prebirate > v zbirki Publikacije.

Če niste naročnik, vas vabimo, da nam pošljete povpraševanje za naročništvo > na portal EDUS.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.